EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рехабилитация на АМ „Тракия” през 2014 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рехабилитация на АМ „Тракия” през 2014 г.

mail08:30 | 01.08.2013прегледи 633 коментарикоментари 1


През следващата година ще започне ремонтът на 64 км от трасето на магистрала „Тракия“ между София и Пловдив. Той ще бъде финансиран със 70 млн. лв. по проект „Транзитни пътища V“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, цитирана от правителствената пресслужба.

През месец септември ще започне изпълнението на мерки за разрешаване на проблема със задръстванията на входа на Бургас, причинен от засиления трафик след завършването на АМ „Тракия“. През следващата година, при осигуряване на финансиране, може да стартира строителството.

Близо 360 млн. лв. ще бъдат инвестирани в строителството на участъка между Дупница и Благоевград на АМ „Струма“, което започна. То включва изграждане на два тунела, мостове и изместване на газопровода за Гърция.

Недопустимо е да бъдат сключвани договори за изпълнението на обект при предложена най-ниска цена, а накрая той да струва много по-скъпо, каза регионалният министър. Не трябва да се избира най-ниската оферта, а икономически най-изгодната. Тази практика по отношение на пътните обекти вече е спряна и освен на цена, вече се държи на качеството и срока на изпълнение.

Започват внезапни проверки на пътищата, които са в гаранционен срок. При констатирани нарушения изпълнителите ще трябва да ги отстранят веднага за своя сметка.

Над 35% от пътищата в страната са в лошо състояние. Основен приоритет е тяхната рехабилитация. В момента се търсят източници на финансиране. Обмисля се възможност между 70 и 100 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат влагани годишно в ремонта на проблемните участъци на малките пътища.

Според анализ на Световна банка минимум 9 млрд. лв. са необходими до 2020 г., за да бъде частично подобрено състоянието на всички пътищата в страната.

В момента се ремонтират около 1000 км пътна мрежа. До края на годината ще започне работата по още 140 км.

В понеделник бяха подписани разрешенията за строеж за трите опасни виадукта на „Тракия“ и „Хемус“ и от вторник започна работата по тях.

20% от бюджета на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат предвидени за саниране. Трябва да има независим орган, който да администрира процеса по енергийно обновяване на сгради и така да направи участието на гражданите в него по-лесно, смята Терзиева.

Според регионалния министър собствениците на жилища все още изпитват затруднения да осигурят своя дял за участие по проекта за обновяване на жилища въпреки увеличения размер на европейско финансиране – 70%. Поискала съм да бъдат разработени поне два варианта на решение, така че да можем да ги улесним, каза тя.

Има сигнали за цените на чадърите и шезлонгите по Чероморските плажове. Затова след 20 август ще бъде проведена среща с представители на Асоциацията на концесионерите и наематели на плажовете. Ще се дискутира размера на концесионните възнаграждения и качеството на предоставяните услуги.
 


 
Коментари
 
uzunov - 01-08-2013 г. 09:40:02

A KAKVO STANA S PROKOPAVANETO NA SHIPKA,ZASTO SPRIAHTE DORI DA GOVORITE ZA TOVA....JIZNENO VAJEN PROEKT, S VISOKA OBSTESTENNA ZNACIMOST!!!!!!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg