EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Референдум в Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Референдум в Ирландия

mail14:00 | 31.05.2012прегледи 298 коментарикоментари 0


В Ирландия започна гласуването в референдума за ратифицирането на европейския фискален пакт, предадоха AFP и AP. Според последните допитвания подкрепящите договора водят с голяма преднина, но около една трета от избирателите се колебаят как да гласуват. Подобни допитвания обаче излязоха погрешни, когато Ирландия отхвърли Договорите на ЕС през 2001 и 2008 г. Гласуването завършва в 21.00 ч. по Гринуич. Официалните резултати се очакват утре след 16.00 ч. по Гринуич. Право на глас имат 3,1 милиона души. Ирландия е единствената от 25-те страни, подписали пакта за фискална дисциплина, която ще го подложи на общонародно допитване. Авторите на пакта обаче са се подсигурили срещу възможността евентуално ирландско "не" да спре прилагането му в други страни. При създаването на договора бе уточнено, че за да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран само от 12 страни, за да важи за тях.
Правителството подчертава, че ако Ирландия гласува с "не", страната ще бъде изключена от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - влизащият в сила от юли фонд за подпомагане на страни, които се нуждаят от спасителна финансова помощ.
Лявата националистична партия Шин Фейн, която води кампания за отхвърляне на договора заяви, че този текст "ще впише строгите бюджетни икономии в конституцията" на Ирландия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg