EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Ресторантьори в бойна готовност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ресторантьори в бойна готовност

mail13:05 | 01.09.2021прегледи 541 коментарикоментари 0


Над 200 собственици на ресторанти, нощни клубове и барове се събраха в Морската столица, за да обсъдят ситуацията и бъдещите си действия, целящи да защитят интересите на бизнеса и всички служители, заети в сектора, съобщи за БТА Областният информационен център-Варна.
Единодушно беше взето решение, че при евентувален нов риск от допълнително затягане на мерките, браншът трябва да реагира бързо и да организира незабавни, масови протести и митинг-шествия, както в гр. Варна, така и във всички останали градове на страната. Гласувано с пълно мнозинство и без нито един "въздържал се", беше взето решение всички заведения в морската столица, при нужда, да затворят своите обекти в часовия диапазон 15:00-17:00 часа, за да могат всички да се включат в протест, който ще бъде със сборен пункт "Слънчевият часовник" под Фестивален и Конгресен Център-Варна, а датата ще бъде обявена незабавно след излизането на информация за планирани от държавата нови рестрикции към бранша.
Собтвеници на заведения изказаха мнения, че година и половина след началото на пандемията, единственият и най-потърпевш сектор, е този на развлекателната индустрия. През първите три локдауна, през които мина секторът, са изгубени хиляди работни места и намирането на качествен или изобщо на персонал, на практика е станало невъзможно.
Като работещи стъпки за подпомагане от страна на държавата, бяха посочени мерките 60/40, но с условието, че тя е полезна само при работещ бизнес, но не и при забрана за работа.
Обезщетението от 20% по програма за подкрепа на малки и средни предприятия, беше оценено от по-голямата част от присъстващите като недостатъчна и най-вече, недостъпна за огромна част от бранша, заради изискванията за кандидатстване. Намалението на ДДС от 20% на 9% е оказало най-добър и положителен ефект във възстановяването на ликвидността на фирмите, както и в предлаганите условия към заетите в сектора. От
Сдружението на заведенията в България припомни, че в останалите държави от ЕС има действаща диференцирана ставка по ДДС за сектор туризъм и преди пандемията, а след нейното начало, държавите са намалили допълнително ставката като антикризисна мярка. Това е и една от главните цели на всички браншови асоциации - безсрочна диференцирана ставка 9%.
Остро беше осъдена последната заповед на МЗ, в която заведенията могат да работят на 100% капацитет, но само с напълно ваксиниран персонал и клиенти, а месеците, през които заведенията са ограничени на 50% не са компенсирани под никаква форма от държавата. Множество бяха и критиките към плана на МЗ за справяне с пандемията. От асоциацията подчертаха, че въпреки опитите за диалог с министър Кацаров, той категорично е отказал такъв.
Посланието на ресторантьорите от Морската столица към колегите им от другите градове на страната е: Варна може да защити правата си, а вие? /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg