EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рестарт на проекта за подалпийска жп линия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рестарт на проекта за подалпийска жп линия

mail12:33 | 29.09.2017прегледи 9340 коментарикоментари 0


Франция и Италия се договориха да продължават работата по проекта за изграждане на подалпийска железопътна линия. Това стана ясно след двустранна среща на върха с участието на френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Паоло Джентлони. В Лион бе сключена и голяма сделка между корабостроителници.

Подалпийската железопътна линия ще свързва Лион и Торино. Линията ще бъде с дължина 270 километра и ще бъде високоскоростна. Тя ще включва 57-километров тунел под Алпите. Стойността на проекта се оценява на 25 милиарда евро. Предварителната работа е свършена и започва финалната строителна фаза.

Проектът бе временно замразен след избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция заради преглед на всички френски инфраструктурни проекти, разпореден от правителството на новия държавен глава.

На среща в Лион Макрон и италианският премиер Паоло Джентилони обявиха възобновяването на проекта. По думите им, изграждането на тази жп линия е от ключово значение за Франция и Италия, за тяхното двустранно сътрудничество и за трансевропейската транспортна мрежа.

В Лион бе договорено още италианската корабостроителница Финкантиери да получи дял от 51% от френската корабостроителница Ес Те Екс. 1 процент ще бъде под формата на акции, дадени на заем от Франция. Тя може да си ги върне обратно, ако не е доволна от начина, по който се управлява компанията.

Сделката между двете корабостроителници бе обявена ден след като германският електронен гигант Сименс обяви, че ще придобие 50 процента от френския производител на влакове Алстом и двете компании ще слеят своя бизнес.

"Не губим време", написа в профила си във Фейсбук френският президент Макрон и публикува видео от срещата си с италианския министър-председател Джентилони.

 

/Източник: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg