EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рестарт на "Бургас-Алесандруполис"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рестарт на "Бургас-Алесандруполис"?

mail09:45 | 20.07.2016прегледи 2831 коментарикоментари 0


Проектът за петролопровод „Бургас-Александруполис“ не е предаден на архив и при нужда може да бъде възстановен. „Транснефт“ неотдавна е получила уведомление от България за плановете ѝ да запази проекта. Това бе съобщено на журналисти от директора на руската компания Николай Токарев, предаде РИА Новости.
Предполагаше се, че по тръбопровода „Бургас-Александруполис" ще се транспортира петрол със заобикаляне на Босфора и Дарданелите. Петролопроводът с мощност от 35 млн. тона годишно с възможно разширяване до 50 млн. тона бе планиран да премине от българското пристанище Бургас на Черно море към гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море.
„Бяхме приятно изненадани от българските партньори. Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление за това, че са привърженици на запазването на перспективите по проекта. Те са срещу ликвидацията на управляващата компания, която бе създадена тогава за реализация на проекта. След това тя бе замразена. Сега всички са заинтересувани от нея, включително и българските ни партньори“, заяви Токарев, отговаряйки на въпрос дали събитията в Турция ще помогнат на развитието на алтернативни маршрути за транспорт на петрол.
„Този проект не е пратен в архива. Самият проект го има, той бе разработен навремето. При нужда може да бъде свален от стелажа и работата по него да започне. Това е един от вариантите“, добави директорът на „Транснефт“.
През юни министърът на финансите на България Владислав Горанов заяви, че България е отменила процедурата по ликвидация на съвместната, заедно с Русия и Гърция, компания „Транс-Балкан Пайплайн БВ," създадена за строителството на петролопровода./ агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg