EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Реставрирана е „Плевенска епопея 1877 г.“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реставрирана е „Плевенска епопея 1877 г.“

mail18:21 | 18.10.2019прегледи 586 коментарикоментари 0


Успeшно приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама“ на художествения музей Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Подобна дейност се осъществява за първи път откакто емблематичният обект е построен. Освен реставрация и консервация на художественото платно, беше извършено и почистване и възстановяване на предметния план. Дейностите бяха изпълнени в рамките 45 дни.

Реставрацията в Панoрaмата се осъществи със средствата, събрани от дългосрочната национална кампания на BILLA България „Ние обичаме България“. Проектът стартира през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възстановяване или поддръжка.

През 2018 г. кампанията подкрепи един от най-емблематичните исторически обекти в България – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Хиляди българи се включиха в инициативата и дариха средства, закупувайки билети за грандиозен благотворителен концерт в зала Арена Армеец. Така от продажба на билети и други съпътстващи дейности бяха събрани 78 449, 94 лв. 

В рамките на кампанията „Ние обичаме България“, освен Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, бяха подкрепени още два значими български символа – Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.). Благодарение на инициативата на BILLA, през това лято беше завършена реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Шипка. От края на миналата година пък Националният историко-археологически резерват „Мадара“, където се намира Мадарският конник, е с модернизиран информационен център, оборудван с виртуална реалност, образователни игри и съвременна техника, и е още по-привлекателна дестинация за туристите от България и чужбина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg