EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ренесанс на ядрената енергия в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ренесанс на ядрената енергия в САЩ

mail07:30 | 05.07.2023прегледи 673 коментарикоментари 0


Американската ядрена енергетика отново се радва на силен интерес, защото се очертава като надеждна безвъглеродна алтернатива на останалите източници на постоянна базова мощност, като въглищата и природния газ.

Ядрените реактори са и много по-малки от вятърните или слънчевите електроцентрали. Необходимостта от декарбонизиране на електрическите мрежи, за да се ограничат емисиите на парникови газове, подтикна либералите, които исторически са предпазливи по отношение на проблема с токсичните отпадъци на ядрената енергия, да преосмислят позицията си.

Най-голямата причина, поради която ядреният сектор се готви за ренесанс, са милиардите долари, които администрацията на президента Джо Байдън "налива" в ядрено развитие чрез Закона за намаляване на инфлацията (IRA), пише The Economist, цитиран от Дарик. 

Администрацията направи ядрената енергия допустима за същите данъчни кредити като възобновяемите енергийни източници, в лицето на вятърната и слънчева енергия.

Законът за инвестициите в инфраструктурата и заетостта от 2021 г. създаде фонд от 6 милиарда долара за поддържането на функционирането на съществуващите централи. Администрацията на Байдън дори предлага на разработчиците допълнително данъчно облекчение, ако построят реактори в райони с изкопаеми горива, като "въглищните градове" от миналото, за да насочат работници към "зелените" сектори, което е основен принцип на индустриалната политика на Джо Байдън.

В момента ядрената енергия осигурява около 19% от производството на електроенергия в САЩ, но поне 13 реактора са затворени само от 2013 г. насам. Калифорния планираше да затвори последната останала ядрена централа Diablo Canyon, която осигурява 9% от електроенергията на щата. Сега щатът използва субсидия от 1.1 милиарда долара от Закона за инфраструктурата, за да се опита да удължи живота на централата.

Западна Вирджиния отмени забраната за строителство на нови реактори. Милиардерът Бил Гейтс, който основа ядрения стартъп TerraPower, изрази интерес да построи завод там. Според Института за ядрена енергия в САЩ, 12 щата са приели закони през 2022 г., за да помогнат на съществуващите централи да работят и да привлекат нови капиталовложения.

Скорошен доклад на Министерството на енергетиката предполага, че САЩ могат да утроят производството на ядрена енергия до 300 гигавата до 2050 г. - годината, в която администрацията на Байдън обеща страната да достигне нулеви нетни емисии. Има три сериозни трудности, които могат да помрачат настроението на феновете на атомните електроцентрали.

Първата е свързана с тяхната цена. Министерството на енергетиката смята, че ядрените реактори трябва да струват около 3600 долара на киловат, за да бъдат построени бързо в цялата страна. Но реакторите от ново поколение струват от 6000 до 10000 долара за киловат.

Стартиращата компания NuScale, която изгражда малък модулен реактор в кампуса на Националната лаборатория на Айдахо, наскоро обяви, че цената на проекта ще скочи със 75%, до 9.3 милиарда долара, поради инфлацията и по-високите лихвени проценти.

Вторият въпрос, който измъчва някои компании, е откъде ще получат гориво за реакторите. Преди уранът от мините да може да бъде включен в реактор, той трябва да бъде обработен. Русия доминира в преработката на уран и е единственият търговски доставчик в света на нискообогатен уран. Републиканците в Конгреса внесоха няколко законопроекта за намаляване на вноса.

Но TerraPower се нуждае от горива за реактора, който планира да построи в бившия въглищен град в Уайоминг. През декември фирмата каза, че централата ще бъде отложена с поне две години поради липса на гориво.

Министерството на енергетиката се опитва да предостави на фирмите алтернатива и планира да пусне национална стратегия за производство на нискообогатен уран тази година. Към всичко това трябва да се добави и дилемата как да се процедира с отработеното гориво.

Жителите на Невада остават предпазливи, че федералното правителство ще ги принуди да приемат урановите отпадъци на страната в планината Юка, където отдавна е планирано подземно хранилище.

Вместо това енергийният министър Дженифър Гранхолм каза по-рано този месец, че агенцията ще похарчи 26 милиона долара в търсене на общности, желаещи да приемат отпадъците, докато правителството не намери трайно решение. Но дори изграждането на временно депо може да отнеме до 15 години. Властите имат проблем и с намирането на достатъчно работници за изграждане и експлоатация на нови ядрени централи.

Министерството на енергетиката смята, че САЩ ще имат нужда от допълнителни 375 000 работници, за да постигнат целите си за 2050 г. САЩ се състезават с Русия и Китай за ролята на световен доставчик на модерни ядрени технологии.

От 40-те реактора в процес на изграждане от 2015 г., които използват руска технология, 27 са извън границите на Русия. Китай има повече реактори в процес на изграждане от всяка друга страна по света (над 20).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037