EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ремонтът пред НДК до края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ремонтът пред НДК до края на годината

mail06:50 | 05.11.2015прегледи 1792 коментарикоментари 0


Дейностите по изпълнение на проекта за обновяване и възстановяване на парковото пространство на НДК ще приключат до края на 2015г. Това каза днес при проверка на изпълнението на проекта Вр.И.Д. кмет на София Мария Бояджийска. Изпълнението на проекта включва: фонтан и водна каскада, водна каскада в детски сектор, както и паркови, тротоарни настилки, улично и парково осветление, автоматизирана поливна система, изграждане на система за видеонаблюдение и две автоматизирани обществени тоалетни.
Общата площ е над 120 декара, от които 60 декара озеленяване. Извършен е частичен ремонт на настилките от гранит и цялостно обновяване на водещите ивици от мрамор, каза също Мария Бояджийска.
   
   Завършено е изпълнението на водната каскада и фонтана в подлеза на НДК. Към предвиденото бяло осветление е изпълнено и цветно осветление със зелено, червено и синьо. Водната каскада в детския кът също е завършена, като е възстановен ефекта на естествена река с падове и каменни облицовки. Предвид предстоящото понижение на температурите каскадите ще бъдат зазимени и пуснати отново през пролетта.
   Довършват се тротоарните настилки от двете страни на прилежащите към парковото пространство улици – бул. „Витоша“, бул. „П. Славейков“, бул. „България“, бул. „Фр. Нансен“ и бул. „Патриарх Евтимий“. Възстановени са и велоалеите в тези трасета.
   Поставени са над 600 осветителни енергоефективни тела. Изпълнено е обновяване на уличното осветление по същите булеварди, включващо подмяна на рогатките с осветителите и боядисване на уличните стълбове. По ул. „Баба Неделя“, „Доспат“ и „Шандор Петьофи“ е изпълнено ново улично осветление.
   Довършва се обновяването на декоративните паркови настилки от гранит и червен паваж, като са изградени и нови рампи, осигуряващи достъпна среда в парковото пространство. Изградено е ново парково и ефектно осветление. Предвижда се и декоративно осветление от прожектори, насочени към дървесна, храстова и цветна растителност.
   В паркоустройствения проект се изпълнява цялостно обновяване на парковите площи с внасяне на нова почвена покривка, ново затревяване и засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета, храсти и цветя. За осигуряване на ефективно поддържане на растителността е изградена автоматизирана поливна система, захранвана от сондажни кладенци.
   Изградена е площадка за кучета в югозападната част на парка.
   В парковото пространство ще бъдат възстановени 5 чешми, разположени в детски кът, при параклиса, на входа от бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, при розариума към бул. „България“ и при паркинг на ул „Баба Неделя“.
   Възстановят се характерните масивни пейки и ще се разположат нови кошчета за отпадъци.
   Предвидени са две автоматични самопочистващи се обществени тоалетни.
   Ще бъде изградено видеонаблюдение.
   Възстановяването и обновяването на парковото пространство се извършва, съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PО001/1.4-09/2012/034, сключен между Столична община и Министерство на регионалното развитие и благоустройството по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда”. Общата стойност на проекта е 11 461 197,18 лева, стойността на предоставената на Столична община безвъзмездна финансова помощ е 10 385 382,99 лева, а останалата част от 1 075 814,19 лева е собствен принос на СО, което беше договорено с анекс към договора за безвъзмездна финансова помощ.
   На площад България, територия около 11 дка, ще бъде изпълнена нова хидроизолация и изцяло нова настилка от гранит. За площадното пространство се подготвя отделен проект и се очаква да се изпълни до края на май 2016г.
   
   

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg