EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордна реколта от слънчоглед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордна реколта от слънчоглед

mail14:15 | 14.10.2016прегледи 1594 коментарикоментари 0


Реколтата от слънчоглед у нас е много по-висока, в сравнение с миналата година - 1.782 млн. тона. Това е с около 200 хил. тона повече от предишния сезон, съобщава bgfermer.bg.

Може отделни земеделски производители да са с по-слаби добиви или по-ниско качество,но като абсолютна стойност данните сочат нагоре, коментира директорът на Софийска стокова борса /ССБ/ Васил Симов: "С този агресивен износ от Украйна - 500 000 тона нашият ще е абсолютно неконкурентен.

Не притежаваме и достатъчно преработвателни мощности, за да го изнасяме като олио.

Земеделският производител по принцип е в позиция да внушава, че стоката му е много евтина и цената трябва да се вдигне, докато за купувачите цената винаги е висока - така че това са обичайните позиции и за двамата участника на пазара"...обяснява експертът обичайната логика в позициите на пазарните участници.

Той подчертава, че за да има реална преценка всъщност са важни и трябва да се следят пазарните данни за производството в света и България и тенденцията на цените.

Маслодайният слънчоглед е една от силно поевтинялите през последните месеци култури особено в Украйна и Русия. Само унгарският е с малко по-високи цени. Но там процентно най-много е поевтинял на годишна база - с цели 13%, руският - с 5% украинският - с 6%.

Цените за Украйна са - 380 долара, Русия - 360 $ и 365 $ e унгарският слънчоглед.

Прогнозата на Световния съвет за глобалното производство е за 43.8 млн. тона.

Сделките на ССБ за черното семе са за 600 лв. на тон без ДДС.

За сравнение миналата година те бяха на 680 лева. Спадът на годишна база е около 11%.

Маслодайната култура у нас ще е 3 млн. тона. Спадът в цената на олиото на годишна база е 3%, уточняват експертите от борсата.

Производството в Черноморския регион отново ще се конкурира сериозно с нашето.

Украйна не само изнася слънчоглед но има и голям комплекс от преработвателни мощности. Очертава се като лидер в износа на слънчогледово олио в световен мащаб. Фобната цена е около 750 долара на тон за олиото - доста по-ниска от тази в Ротердам.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg