EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордна инфлация в Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордна инфлация в Чехия

mail08:40 | 26.10.2022прегледи 530 коментарикоментари 0


Инфлацията в Чехия, която вероятно ще се задържи на високи равнища до края на годината, е близо до своя пик и не би трябвало да се увеличава много, преди да спадне през 2023 г., заяви в интервю Карина Кубелкова, която е член на борда на Чешката централна банка (CNB), информира Ройтерс.

"Последните данни показват, че хората ограничават своите разходи и потреблението започва да забавя своя ръст, а и дори да намалява в някои пазарни сегменти", отбелязва Кубелкова пред вестник "Лидове новини". Това е първото й публично изявление, откакто през юли се присъедини към борда на финансовата институция, информира Ройтерс.

Инфлацията на потребителските цени в Чехия неочаквано се е ускорила през септември до 18 на сто на годишна основа заради продължаващото поскъпване на енергията и горивата, съобщи националната статистика, цитирана от ДПА. През август инфлацията беше 17,2 на сто, а икономисти очакваха да остане стабилна.

Повишението при цените на енергията и горивата през септември достигна 24,9 на сто.

Чешката национална банка посочи, че очаква инфлацията да продължи да расте, най-вече заради повишаващите се цени на газа и електричеството. До края годината се очаква инфлацията да достигне 20 на сто, но до година и половина да спадне до 2 на сто.

Управителят на Чешката централна банка Алеш Михл, който зае поста през юли, отправи сигнал, че подкрепя "стабилни нива на основния лихвен процент за по-продължителен период".

През юни Централната банка на Чехия повиши основния си лихвен процент до 7 на сто. Инфлацията в страната достигна през септември до 18 процента на годишна основа, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg