EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордна инфлация в Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордна инфлация в Чехия

mail08:01 | 14.06.2022прегледи 891 коментарикоментари 0


Инфлацията в Чехия скочи през май до 16 процента на годишна база, съобщи Чешката статистическа служба (CSU), цитирана от ДПА. Това е най-голямото покачване на цените в страната от 1993 година насам. 

Данните на чешката статистика показват, че скокът на инфлацията през миналия месец се дължи предимно на увеличените разходи за поддръжка на жилищата и на покачващите се цени на храните и горивата. Особено много е поскъпнало брашното - с 64,6 процента за една година.

Чешката централна банка (CNB) провежда активна монетарна политика, за да ограничи инфлацията в страната. Наскоро тя повиши основният лихвен процент до 5,75 на сто, отбелязва Ройтерс.

Политиката на увеличаване на лихвените проценти обаче да бъде замразена поради несъгласието с нея на президента на страната Милош Земан, който избира управителя на банката и членовете на борда на директорите й.

Преди броени дни Земан назначи трима нови членове на седемчленния борд, информира онлайн изданието intellinews.com. И тримата имат "по-мек" профил и вероятно ще подкрепят следващия управител на Централната банка Алеш Михл, който е против ново покачване на основния лихвен процент.

Михл, който в началото на май беше беше определен от президента Земан за гуверньор на Чешката централна банка, ще встъпи в длъжност в началото на юли.

/БТА/


Тагове: Чехия, инфлация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg