EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рекорден ръст на КИ "Икономика на светло"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорден ръст на КИ "Икономика на светло"

mail06:45 | 14.06.2017прегледи 2337 коментарикоментари 0


За шеста поредна година Асоциацията на индустриалния капитал в България оповести стойността на Композитния индекс „Икономика на светло“, който представлява уникален за ЕС иновативен модел за измерване на светлата част от икономиката. В представения доклад се отбелязва, че през последните две години има устойчива тенденция в динамиката на Композитния индекс в посока на свиване на неформалната икономика.

Композитният индекс (КИ) се изчислява от 2011 г. и до 2013 г. той нараства плавно. За 2014 г. бележи спад от 1,2 пункта, а през 2015 г. нараства с 1,26 до 68,92 пункта и компенсира спада от 2014 г. През 2016 г. КИ „Икономика на светло“ нараства рекордно с 2,96 пункта и достига стойност от 71,88 пункта. От увеличението, 2,80 пункта се дължат на ръст на статистическия компонент на Композитния индекс и 0,16 пункта - на увеличението на социологическия компонент.

Анализът на изменението на двата компонента на Композитния индекс води до извода, че повишаването на стойността му отразява обективни положителни явления и процеси в икономиката, които се отчитат от статистическия под-индекс, заедно с положителната промяна в оценките на бизнеса и работниците за дела на неформалната икономика, което се отчита от социологическия му под-индекс. Увеличението на стойността на статистическия индекс отчита подобрение във всички сфери на наблюдение на „сивата“ икономика. Увеличението на стойността на социологическия компонент се обяснява с повишаването на общата икономическа стабилност през 2016 г., което е по-силно усетено от работодателите, чиято оценка отбелязва ръст с 0,19, докато работниците и служителите увеличават стойността на своя дял от социологическия компонент с 0,07.

Основни причини за положителните тенденции в изменението на Композитния индекс „Икономика на светло“ през 2016 г. са два вида:

            Вътрешни:

•           Финансова и икономическа стабилност;

•           Предприети са редица мерки за подобряване на бизнес средата в страната и за ограничаване на „сивата“ икономика;

            Външни:

•           Ръст на европейската и световната икономика, което се отразява в увеличаване на обема на износа на България;

•           Намаляване на мигрантския натиск по границите на България.

Основните причини задържащи засилването на положителните тенденции в изменението на  Композитния индекс „Икономика на светло“ през 2016 г. също са два вида:

            Вътрешни:

•           Липса на реформи или недостатъчни реформи в сектори, в които те са спешно нужни, като – правосъдие, сигурност, обществени поръчки, здравеопазване, образование и енергетика. Категорично най-неблагоприятно е влиянието на състоянието на образованието и пазара на труда, като липсата на квалифицирана работна ръка е най-големия проблем на българските предприемачи;

•           Новото рязко административно повишаване на минималната работна заплата, довело до повече „сиви“ практики след нискоквалифицираните работници и служители и дисбаланси между възнагражденията им спрямо средноквалифицираните работници и служители.

            Външни:

•           Брекзит;

•           Санкции и контрасанкции  ЕС - Русия;

•           Несигурност на Балканите, в Украйна и Близкия изток.

 

снимка: Pixabay.com

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4125