EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Резервите към България за еврофондовете остават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Резервите към България за еврофондовете остават

mail14:46 | 05.05.2010прегледи 868 коментарикоментари 0


Европейския парламент предстои да гласува по-късно в сряда доклад, който съдържа препоръка за повече бдителност при отпускане на пари от еврофондовете за България. Документът прави преглед как Европейската комисия е изразходвала "Бюджет 2008”, но включва и критики към нея за начина, по който изготвя докладите по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния, предаде БНР.
В България все още има слабости и потенциал за нередности в управлението на еврофондовете, гласи проектодокументът, изготвен от комисията по бюджетен контрол. В него е записано още, че евродепутатите отбелязват решимостта на част от управляващите да разследват злоупотребите и да реформират системата за управление на парите. Нужно е обаче ЕК да продължи да упражнява ефективен контрол, както и да прояви максимална бдителност и строгост преди да започне да отпуска на България т.нар. междинни плащания, които са около 80 на сто от парите по оперативните програми.
Авторът на доклада, полският евродепутат-социалист Богослав Либерацки, заяви за БНР, че документът се отнася за Европейската комисия, а не за България: "Мненията и препоръките ни са за ЕК – за това как тя процедира с България. Наистина не е лесно да се избегнат определени формулировки, когато става дума за вашата страна, но целта ни не е да съдим България. Ние трябва да се грижим за парите на данъкоплатците, ЕК – също. Тя е длъжна да подаде ръка на страната предварително и да предотврати нередностите. За това е и моят доклад – за Комисията, която не свърши работата си достатъчно добре.”
Според доклада на Богослав Либерацки това важи и за правосъдието и вътрешните работи. Там е записано, че във вида, в който се изготвят сега, докладите на ЕК не дават ясна представа какво е постигнато. Затова евродепутатите настояват за ясни индикатори за количество и качество на законовите и административни мерки срещу корупцията и измамите.
Има и отделен текст за АЕЦ "Козлодуй”, в който се говори за липса на прозрачност как са отпускани компенсациите за спрените реактори, и е отправено искане към Европейската сметна палата да извърши проверка.


Тагове: фонове, резерви, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg