EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Резервиране още капацитет на LNG в Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Резервиране още капацитет на LNG в Александруполис

mail13:05 | 16.09.2022прегледи 655 коментарикоментари 0


„Булгаргаз“ ЕАД ще подаде заявление за резервиране на капацитет до оператора на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Република Гърция - „Газтрейд“ С.А., за 5 300 000 MWh/година (500 млн. куб. м. на година) за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала. Това е регламентирано в решение на служебния кабинет, одобрено на днешното му заседание, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет. 

След разпределение на заявения капацитет или част от него, „Булгаргаз“ ЕАД ще проведе прозрачен и недискриминационен търг за доставка на втечнен природен газ (LNG) в рамките на общо резервирания капацитет на терминала за периода 2024 - 2034 г. при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света.

С решението на служебния кабинет се цели продължаване на държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ, посочват от пресслужбата. 

В края на август изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева обяви, че дружеството ще участва на годишния търг през октомври за слотове за 2023 г.

По-рано днес министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че на 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ. 

Преди дни от „Булгаргаз“ обявиха, че прогнозната цена на природния газ за ноември е 278,83 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 142,56 евро за мегаватчас (EUR/MWh), изчислена по фиксинга на БНБ. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg