EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Редлинг: Ирландия и Португалия няма да търсят помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Редлинг: Ирландия и Португалия няма да търсят помощ

mail15:15 | 21.09.2010прегледи 628 коментарикоментари 0


Главният изпълнителен директор на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС - EFSF) Клаус Реглинг заяви в интервю за в. "Ханделсблат", че не очаква Ирландия или Португалия да поискат помощ въпреки натиска на финансовите пазари, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.
Според Редлинг едва ли  ще настъпи сериозен повод, за да бъде принуден фондът да взима кредити, за да се притече на помощ на Ирландия или Португалия.
"Но понякога пазарите реагират прекалено,  както знаем", добави  той.
Реглинг изрази увереност, че пазарите ще се успокоят, след като Ирландия приеме бюджета си за 2011 година. Той посочи, че Дъблин не е сондирал почвата за получаване на кредит.
ЕФФС бе създаден през май в разгара на дълговата криза от страните членки на ЕС за срок от три години, за да помага на изпаднали в затруднения страни от еврозоната, за да могат да се взимат кредити на пазарите.
Ако страните решат да го активират, фондът ще набере средства на пазарите с гаранция от страните от еврозоната, пропорционална на участието им в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тези гаранции могат да достигнат до 440
милиарда евро.

Средствата ще бъдат използвани след това за закупуване на дългови книжа на изпаднала във финансови затруднения държава.
Днес Ирландия успя успешно да заеме 1,5 милиарда евро от пазара на облигации, но при по-висока лихва от предишния път в резултат на силните опасения за платежоспособността на страната, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Националната агенция за управление на финансите посочи, че е пласирала 8-годишни облигации за 1 милиард евро при лихва от 6,02 процента и 4-годишни облигации за 500 милиона евро при лихва от 4,77 на сто. Интересът е превишил пет пъти първоначално обявената сума.
Днешният търг веднага се отрази на доходността на ирландските държавни облигации. Разликата в лихвите между ирландските и германските облигации се понижи спрямо вчерашния рекорд от 4 пункта до под 3,8 пункта малко след търга, отбелязва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg