EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Регистър за ваканционни селища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регистър за ваканционни селища

mail10:20 | 27.02.2012прегледи 560 коментарикоментари 0


Детските ваканционни селища се очаква да бъдат сертифицирани и включени в специален публичен регистър. В него ще можем да проверяваме дали базите отговарят на критериите за предоставяне на услугата - организирана почивка за деца. Това съобщи председателят на Националната асоциация за детски и младежки туризъм Гина Шоева.
Стратегия за детския туризъм
В проекта за нов закон за туризъм детският, ученически и младежки туризъм е определен и като вид туризъм, което според Националната асоциация за детски и младежки туризъм предполага разработването на по-дългосрочна стратегия за развитието му. От асоциацията предлагат в проектозакона за туризма в списъка на туристическите обекти, които подлежат на категоризация, да се добави и понятието база за лагер за деца, ученици и младежи. Предлага се сертифицирането на тези обекти да става с отделна наредба за организиране на детските и ученически екскурзии и ваканция към новия закон. Експерти от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на образованието, младежта и науката и браншови организации ще подготвят новата наредба, която ще замени досегашната от 1997 г. Подготовката й е обвързана с приемането на новия Закон за туризма.
Сертифицирани детски селища
Предвижда се сертифицираните детски селища да имат отличителен знак - например детелина, каза Гина Шоева. Все още не е уточнено дали получаването на сертификата ще бъде безплатно или платено, но дори и да се плаща за него, цената му не би трябвало да оскъпи почивката на децата ни, смятат от асоциацията. Възможни са два варианта за сроковете на валидност на сертификата - безсрочен или с определен срок – това ще реши работната група по изготвянето на наредбата. Сред примерните критерии, на които детското селище трябва да отговаря, е то да е оградено и обезопасено, да
има постоянна охрана, ако има басейн - да има спасител, независимо от дълбочината на водното съоръжение, както и медицинско лице, да има места за занимания по интереси и др. Според председателя на Националната асоциация за детски и младежки туризъм при подготовката на критериите за детските селища би трябвало да се привлекат освен МИЕТ и МОНМ и представители на МЗ, МВР, представители от бранша и други организации, имащи отношение към сертифицирането на този вид бази. Освен чрез регистъра за сертифицираните бази, за безопасността на организираната почивка на децата ни ще съдейства и предложението в новия проектозакон за туризма с такава дейност да се занимават само туроператорите, чиято легитимност лесно се проверява в регистъра на МИЕТ. Сега организирането на почивки за деца могат да се правят както от лицензираните в тази дейност фирми-туроператори, така и от учители, директори, транспортни компании.
Ваканционните селища и лагери за деца
Към момента в страната работят над 20 ваканционни селища, които предлагат и анимационна програма за деца. В условията на криза от бранша дори отчитат ръст на боря на организираните посещения на деца в летните лагери. Все по-трудно става за едно семейство да осигури почивката си и затова родителите предпочитат да организират ваканцията поне на децата си, коментира председателят на Националната асоциация за детски и младежки туризъм. При зимните лагери интересът е по-малък заради скъпата ски екипировка и високите цени на ски-услугите. През зимата все повече родителите предпочитат организираните почивки на децата им да са в бази с минерални басейни, спортни комплекси, с анимация и занимания по интереси. Това лято според председателя на Националната асоциация за детски и младежки туризъм се очаква цените на организираните почивки на децата ни да се увеличат с около десет процента главно заради ръста на цената транспортите услуги, на храната и нощувките, на анимационна програма. Например в морска база от категория около две звезди десетдневна почивка на детето ни ще струва около 300 - 350 лева, уточняват експертите.
Възражда се интересът на чужденци към лагерното летуване у нас. Напоследък се възражда интересът към лагерното летуване в България от чужбина, каза Гина Шоева. Най-много са посещенията на деца от Русия, Украйна, Молдова, Румъния, Македония, Чехия, Полша./БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165