EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Регистрираните нощувки в Бургас са с 20 хил. повече от 2008 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регистрираните нощувки в Бургас са с 20 хил. повече от 2008 г.

mail20:45 | 13.08.2009прегледи 520 коментарикоментари 0


Над 178 000 нощувки в община Бургас за първите шест месеца на годината отчитат от отдел "Туризъм” в Община Бургас, цитирани от Агенция „Фокус”.
Реализираните нощувки са с 28 000 повече в сравнение със същия период на миналата година, коментира началникът на отдела Диана Колчева. Това означава, че в бюджета на общината са влезли 26 000 лева повече от туристическа такса.
Въпреки отчетеният ръст на посещаемостта, от отдел „Туризъм” са забелязват и тенденцията за намаляване на среднодневния престой, т.е. туристите или посетителите в общината идват за по- малко дни в сравнение с предходни години.
Съществува и практиката част от хазяите, които отдават стаи под наем или частни квартири, да не отчитат реално броя на туристите или пък да не са ги категоризирали. Като основна причина за сивия сектор хазяите посочват високия патент, който трябва да заплатят на общината. Тази година патентът за една стая е 250 лева, което е непосилно за част от хората, особено в кварталите „Крайморие” и „Сарафово”, чийто сезон реално е 20 дни.
През зимните месеци хотелската база се ползва предимно от командировани служители.
Очакванията са да бъде отчетен лек спад на туристическата посещаемост за юли, като официално данните ще бъдат оповестени в края на август.
От отдел „Туризъм” се надяват през август базата да бъде запълнена, тъй като общината е домакин на редица фестивали като: Фестивалът на пясъчните скулптури, музикалният фестивал „Духът на Бургас”, Международния фолклорен фестивал и т.н. По предварителни заявки се очаква туристическата база да бъде запълнена до краен предел.
Цените запазват нивото си от миналата година, като може да се намери квартира на цена от 10 до 40 лева, но в по-луксозните хотели е по- скъпо.
В общината се усеща липса на високо хотели с по- висока категория - от четири и пет звезди. В тази връзка ще бъде направено проучване на видовете туристи, които посещават Бургас, както и от къде идват. Ако анализите покажа необходимост, ще се работи за разкриване на база за конгресен туризъм. Бургас е предпочитана лятна дестинация предимно за родните туристи, чехи, словаци, поляци, македонци, сърби и руснаци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg