EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Регион: 100 хил. лв за ГКПП М. Търново, пътят Босна-Визица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регион: 100 хил. лв за ГКПП М. Търново, пътят Босна-Визица

mail07:05 | 07.03.2024прегледи 472 коментарикоментари 0


Министерството на финансите е отпуснало 100 000 лева, които ще се използват за изготвянето на проект за цялостна рехабилитация и разширяване на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Малко Търново". Това съобщи за БТА кметът на странджанската община Малко Търново Илиян Янчев. По думите му основа за проектирането ще бъде проект на турската страна, който вече е изготвен за ремонта на пункта в южната ни съседка. 

"Утре ще бъда на посещение в Одрин, имам планирана среща с областния управител на Къркларели. Надяваме се да получим техния проект. Турската страна вече има готов проект, искаме да го получим, за да го използваме като ориентир при изготвянето на нашия. Целта е обновяването от двете страни на граница да бъде огледално", коментира Янчев. Той добави, че проектът за ремонта на ГКПП "Малко Търново" трябва да включва нова сграда и изцяло нова инфраструктура.  

"Искрено се надявам до края на този мандат да имаме едно обновено КПП, за да се чувстваме горди, като казваме, че Европа започва от Малко Търново. Предстоят ни разговори с финансовото министерство, за да се направи най-накрая и този четирилентов път Малко Търново - Бургас", допълни кметът.

Илиян Янчев присъства на церемония, с която бе дадено начало на ремонта на пътната отсечка от м. Босна до село Визица. Дължината на участъка е 26 километра и ще се ремонтира основно със средства от държавния бюджет в размер на близо 46 млн. лева. 

--------------------

За 400 дни трябва да бъде завършен ремонтът на пътя от местност Босна до малкотърновското село Визица. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов, който направи първа копка на обекта заедно с областния управител на област Бургас Пламен Янев, кмета на Малко Търново Илиян Янчев, директора на Областното пътно управление Митко Порязов и представители на фирмата изпълнител.

Отсечката е около 25 километра и е в много лошо състояние. Този път не е ремонтиран от над 30 години. Надявам се още тази година да започне основен ремонт на пътя Бургас - Царево и Царево - Малко Търново. Добрата новина за последния е, че има проектна документация, разрешение за строеж и проведена процедура по Закона за обществени поръчки (ЗОП), която се обжалва, но така или иначе в даден момент ще се стигне до строителство, посочи Найденов. 

По думите му стойността на ремонта ще е около 46 млн. лева. В проекта за рехабилитацията на отсечката е заложено изграждането на две автобусни спирки в село Визица. Средствата са от републиканския бюджет. Фирмата изпълнител след проведена обществена поръчка по ЗОП е ДЗЗД "Странджа 2022" - обединение, в което участват "ПСТ Груп" ЕАД и "ОРС-Инфраструктура" ООД.

Строителния надзор на обекта ще осъществява "Рутекс" ООД. Договорът за него е за близо 1,5 млн. лева. Предвидена е цялостна подмяна на конструкцията на пътя и съществуващата асфалтова настилка, подмяна на съществуващите и полагане на нови бордюри там, където липсват, както и поставяне на нови италиански улеи. Ще бъде поставена нова пътна маркировка и сигнализация за подобряване безопасността на движението.

"Почти бяхме изгубили надежда, че този проект ще се осъществи. След приключването на този ремонт животът на много хора в Странджа планина ще се промени. Ще можем да развиваме нормално туризма в нашата община. Чакаме с нетърпение и започването на ремонта на пътя Царево - Малко Търново, който ще ни даде така желаната връзка море-планина. Това е важен за целия регион проект", каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg