EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реакции след присъдата на Юлия Тимошенко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реакции след присъдата на Юлия Тимошенко

mail18:00 | 11.10.2011прегледи 1536 коментарикоментари 0


Руският премиер Владимир Путин изрази недоумение от присъдата на бившата си украинска колега Юлия Тимошенко, която получи 7 години затвор заради руско-украински газов договор, предаде ИТАР-ТАСС. "Не съм запознат със заключенията на съда за обвиненията, на базата на които беше осъдена Тимошенко, не знам какво точно е написано в тези заключения, но ако трябва да съдя по информациите на медиите, то обвинителната присъда е произнесена заради подписването на договор с Русия за доставка на природен газ", заяви Путин. "Тимошенко нищо не е подписвала",
увери той и подчерта, че договорите са били подписани от компаниите Газпром и Нафтогаз. "Наистина не разбирам защо й дадоха 7 години. Тимошенко за нас и за мен лично не е приятел и не е роднина, а е нещо повече, тя е политически опонент", припомни Путин, визирайки прозападната ориентация на политиката на Тимошенко. Той подчерта, че е опасно и контрапродуктивно да се подлага на съмнение целия пакет от споразумения между Москва и Киев в областта на доставките на природен газ.
Путин изтъкна, че тези търговски договори са били подписани в съответствие с законите на Русия и на Украйна, а също и с международните правила и стандарти. Руският премиер припомни, че при сключването на договорите между двете страни за първи път са били разделени споразуменията за доставка на газ за самата Украйна с тези за доставка на газ транзитно през Украйна за ЕС. Ройтерс тълкува изказването на Путин като намек, че присъдата срещу Тимошенко би могла да изложи на риск прилагането на споразуменията от 2009 г. Франс прес акцентира върху шегата на Путин, че седем години сами по себе си са нещо хубаво, защото числото седем носи късмет.
Съветът на Европа разкритикува решението на киевски съд да осъди на 7 години затвор бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко и подчерта, че политическите решения трябва да се взимат от парламентите и от избирателите, а не от съдилищата,  предаде Франс прес. Генералният секретар на организацията Турбьорн Ягланд  изрази надежда, че проектът за промяна на наказателния кодекс на Украйна, за който неотдавна спомена президентът Виктор Янукович, ще направи невъзможни подобни процеси в бъдеще. По повод присъдата на Тимошенко, директорът на отдела за информационна политика на украинското министерство на външните работи Олег Волошин заяви, че Киев разбира всички реакции, които присъдата е породила. Той уверява, че външното ведомство ще обясни на ЕС ситуацията във връзка с процеса, предаде ИТАР-ТАСС. Партията "Наша Украйна" на бившия украински президент
Виктор Юшченко подчерта в изявление, че присъдата на Тимошенко показва, че режимът в Киев начело с президента Виктор Янукович е установил авторитаризъм в Украйна, съобщи още руската агенция. Въпреки това изявление, в интервю за Би Би Си по-рано днес, Юшченко заяви, че не смята за политически процеса срещу бившата премиерка, и каза, че тя е предала националните интереси, като е сключила газовото споразумение с Русия през януари 2009 г.
Партията на регионите на президента Виктор Янукович определи днешната присъда като символ на приключването на цяла една епоха в постсъветската Украйна, в която Тимошенко и друг бивш украински премиер Павло Лазаренко, осъден в САЩ, станаха  синоними на кражби и на лъжи. Валерий Язов, заместник-председателят на руската  Държавна Дума и председател на Руското енергийно дружество, също коментира присъдата на Тимошенко, като я определи като неочаквано строга и нетипична, предаде ИТАР-ТАСС. Договорът, заради който беше осъдена Тимошенко, е справедлив и абсолютно обоснован от икономическа гледна точка, каза Язов. Той подчерта, че споразумението трябва да продължи да се спазва и че няма основание за неговото преразглеждане. Както е известно договорът, заради който Тимошенко е осъдена, е за газови доставки от Русия, като прокурорът твърди, че с него експремиерът на Украйна е ощетила данъкоплатците с 187 млн. долара.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg