EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Растежът на Китай остава устойчив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Растежът на Китай остава устойчив

mail19:48 | 06.01.2020прегледи 567 коментарикоментари 0


Китайската централна банка заяви, че икономическият растеж в страната остава устойчив въпреки сравнително големия натиск и увеличаващата се външна несигурност, предаде Ройтерс.

Народната банка на Китай (PBOC) ще работи за предотвратяване и неутрализиране на финансовите рискове на фона на "дълбоки промени" във вътрешната и международната икономика, се казва в изявление на централната банкова след заседание на комисията по парична политика за четвъртото тримесечие на отминалата година.

Централната банка на Китай заяви, че ще поддържа балансиран и стабилен курс на юана и ще използва множество парични инструменти и гъвкава политика за поддържане на ликвидността.

Тя също така посочи, че ще поддържа растежа на паричното предлагане и на социалното финансиране в съответствие с нарастването на номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) на азиатската държава. Коментарите са факт, след като икономическият растеж на Китай се забави през последната година до близо 30-годишен минимуми.

Въпреки че наскоро икономическата активност показа индикации за известно съживяване, анализаторите масово очакват, че Пекин ще въведе допълнителни стимулиращи мерки през 2020 година, за да предотврати по-рязко забавяне на растежа.

Тази прогноза беше потвърдена от днешно решение на Централната банка на Китай за намаляване на размера на паричните средства, които всички банки трябва да държат като резерви, освобождавайки по този начин допълнителна ликвидност за около 800 млрд. юана (за близо 115 млрд. долара), за да засили забавящата се икономика.

Народната банка на Китай заяви на своя уебсайт, че ще намали коефициента на резервите на банките с 50 базисни точки в сила от 6-и януари. РBOC вече намали процента на задължителните банкови резерви осем пъти от началото на 2018 година, за да стимулира отпускането на повече банкови заеми./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg