EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Растежът на БРИКС ще се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Растежът на БРИКС ще се забави

mail10:30 | 16.10.2012прегледи 445 коментарикоментари 0


Петте нововъзникващи икономически сили в света, обединени в групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), ще имат значително по-бавен растеж, ако закъснеят с прокарването на ключови политически реформи. Това се посочва в доклад на германската фондация Бертелсман, цитиран от DPA.

В документа се казва, че страните от БРИКС трябва да се съсредоточат върху създаването на компетентни и стабилни политически институции и да подобрят системите си на здравеопазване, образование и правораздаване, за да постигнат устойчив растеж. Бразилия, която успя да намали наполовина броя на изключително бедните и 20 милиона души преминаха в средната класа през последното десетилетие, е определена като най-обещаващата от петте страни, заради институционалните реформи и подобрението в инфраструктурата. Като най-зле представяща се страна е посочена Русия, която страда от "едностранна икономическа стратегия, покровителство и липса на ангажиране на гражданското общество". Според доклада Русия трябва да разнообрази икономиката си, като преодолее зависимостта си от природните ресурси.
В документа, озаглавен "Устойчиво управление в БРИКС", се посочва, че резултатите на Китай са "двойнствени", тъй като страната се бори с демографски проблеми, със социалното неравенство и замърсяване. В Индия също се отчитат огромни социални и регионални неравенства, както и недостиг на инфраструктура и ширеща се корупция, която пречи на растежа. Южна Африка е похвалена за икономическата си стабилност, намаляването на държавния дълг и засилването на политиката за социално осигуряване. Сред останалите държави от БРИКС страната заема "средна" позиция до голяма степен заради недостатъчно добрите образователна система и пазар на труда. В петте страни от групата живеят 42 процента от световното население и се произвеждат около 18% от световния БВП. Инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира, че до 2050 г. тези страни ще произвеждат 40% от световния БВП.
Снимка: Архив


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg