EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ранните сортове кайсии в Силистренско измръзнаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ранните сортове кайсии в Силистренско измръзнаха

mail16:15 | 10.04.2023прегледи 742 коментарикоментари 0


Ниските температури в края на миналата седмица са нанесли сериозни поражения върху рано цъфтящите сортове кайсии в Силистренско. Това каза за БТА агрономът Иван Недев.

„Температурите паднаха до -7 градуса. На места измръзванията са над 90%. Любопитното е, че стари сортове като „мъркулеще“, „унгарка“, „компотна“ са се запазили в по-голяма степен. При тях пораженията са около 40%. Измръзвания има също при ранните праскови и череши, както и при част от сливите“, каза Недев.

Според него въпреки, че местните сортове кайсии се оказват по-издръжливи на температурните аномалии, те не са предпочитани от стопаните. В новосъздадените овощни градини в района на Силистра и Тутракан преобладават новите сортове.

„Те имат по-добър външен вид и не толкова добри вкусови качества. За тях няма и достатъчно наблюдения как се развиват в по-лоши климатични условия. Старите сортове обаче се реализират все по-трудно на пазара. В нашия регион преобладават търговци от Румъния, а те търсят червени кайсии, с добър търговски вид“, каза още агрономът.

В момента от стопаните подават заявления за пропаднали площи. Много от тях са недоволни, че срокът за това е само 10 работни дни, а поражения има в цялата страна и по много овощни видове. 

Предвид спецификата в развитието на овощните видове и необходимостта от повече от един оглед, проверките от постоянно действащите експертни комисии ще се извършват в период от 3 до 4 седмици след подаване на заявлението. Едва тогава ще може да се направи точна оценка за процента на щетите, нанесени от ниските температури.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158