EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Райфайзен рисърч: Високата инфлация не спира растежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Райфайзен рисърч: Високата инфлация не спира растежа

mail16:20 | 05.04.2011прегледи 1435 коментарикоментари 0


Ще задуши ли инфлацията настоящата тенденция на растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)?, "Не", отговаря Петер Брециншек, директор на Райфайзен рисърч, която е част от Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ). "Временно очакваме по-висок инфлационен риск през 2011 г., като потребителските цени ще се повишат с 6.9% в ЦИЕ и 2,6 на сто в Австрия, но това ще има незначително влияние върху растежа на БВП в региона", добавя той, цитиран в съобщението до БТА на отдела Връзки с обществеността на банката. Анализаторите на Райфайзен рисърч очакват икономическото възстановяване в ЦИЕ като цяло да продължи през първата половина на 2011 година. Възстановяването в отделните подрегиони обаче вероятно ще продължи да протича с различна скорост. Прогнозите ни за 2011 г.и 2012 г. са темповете на растеж на БВП в Централна Европа (с изключение на Унгария), Русия и Украйна да останат малко по-ниски от дългосрочните средни стойности от преди кризата. Увеличението на БВП в Централна Европа (ЦЕ) се предвижда да бъде 3,1 на сто през 2011 г. и 3,8 на сто през 2012 година, докато икономиките на ОНД се очаква да достигнат растеж от съответно 4,9 на сто и 4,5 на сто. Според Райфайзен рисърч само икономиките в Югоизточна Европа (ЮИЕ) ще продължат да отчитат по-ниски нива на растеж на БВП в сравнение с нивата от преди кризата, като анализаторите прогнозират 1,8 на сто за 2011 г. и 3,4 на сто за 2012 година. "Освен това ЮИЕ остава уязвима от негативни последици от повишените цени на храните и енергията. Повечето страни в Централна Европа, както и ОНД, се характеризират с определена степен на издръжливост по отношение на негативните ефекти от повишените цени на храните и енергията", обяснява Брециншек. Той очаква растежът за целия регион на ЦИЕ да бъде 3,9 на сто за 2011 г. и 4,1 на сто за 2012 г., което е приблизително 2 процентни пункта повече от прогнозирания за еврозоната икономически растеж от 1,8 на сто за тази година и 1,9 на сто за идната. Райфайзен рисърч очаква австрийската икономика да продължи да се представя сравнително по-добре през 2011 г., като отчете растеж на БВП от 2,5 на сто. Въпреки че този растеж ще превърне Австрия в един от най-бързо растящите региони в еврозоната, страната най-вероятно ще достигне нивата на своя реален обем на БВП от преди кризата някъде през 2011 г., отбелязва Брециншек.

Югоизточна Европа - най-уязвима от високите цени на храните и енергията

Райфайзен рисърч направи анализ на 14 страни от ЦИЕ за тяхната уязвимост при повишаване на цените на храните и енергията, сравнявайки подрегионите вътре в Централна и Източна Европа, а не целия регион с други региони по света. Според анализаторите, отделните икономики в ЦИЕ се характеризират с различна степен на уязвимост в зависимост от тяхната специфична икономическа структура, както и от равнището на икономическото им развитие. "Русия и Украйна печелят от позициите си на износители на енергия и храни; от факта, че външните им позиции са по-стабилни от тези на повечето страни от ЮИЕ, както и от огромния си потенциал за спестяване на енергия. Относителната издръжливост на централноевропейските държави произлиза от малката тежест на енергията и храните в техните потребителски кошници и от сравнително стабилните им външни позиции", обяснява Брециншек. Анализът на Райфайзен рисърч стига до извода, че централноевропейските държави като Чехия и Полша също имат умерена склонност за внос на храни. Унгария е изключение в този подрегион, тъй като се характеризира със силна зависимост от внос на храни и енергия, докато външните й позиции остават по-слаби в сравнение с останалите страни в Централна Европа. "Уязвимостта на Югоизточна Европа към покачването на цените на храните и енергията се обуславя предимно от големия дял на тези стоки в техните потребителски кошници, значителния внос на енергия, както и от структурно слабите им външни позиции. В страните, които определихме като най-уязвими, политически действия като повишаване на цените или данъците с цел оздравяване на публичните финанси, би трябвало да се предприемат внимателно и в подходящия момент", отбелязва анализаторът.

Валутната прогноза отразява икономическите различия в ЦИЕ

Прогнозата за валутните курсове и лихвените нива в ЦИЕ отразява икономическите различия в региона. Докато някои централни банки в ЦИЕ като тези в Чехия, Полша и Русия следват политиката на Европейската централна банка и вече са затегнали позициите си, други като тези в Унгария и Румъния са много по склонни да използват всяка възможност за маневриране, за да запазят постоянни нивата. "Тази разнопосочна перспектива частично се отразява в нашата валутна прогноза. Полската злота и чешката крона би трябвало да останат по-силни в следващите 3 до 6 месеца. Предстоящото засилване на еврото спрямо долара трябва да подкрепи онези валути, които се считат за повлияни от еврото, като например злотата", казва Брециншек в анализа. Той е по скептичен по отношение на унгарския форинт и румънската лея, за които очаква в най-добрия случай, търговия при приблизително настоящите нива. "При тези прогнозирани валутни курсове и лихвени проценти предпочитанията ни се насочват към позиции в облигации, деноминирани в местни валути, при които цикълът на повишение на лихвените нива ще приключи скоро. Затова препоръчваме дълги позиции в полски облигации, деноминирани в местна валута. По-скептични сме относно деноминираните в чужда валута правителствени и корпоративни облигации в ЦИЕ. Тези пазари са прекалено ограничени ценово, докато нашата прогноза за основните нива - особено в еврозоната, е предизвикателство за период от 3 до 6 месеца", допълва той.

Капиталовите пазари в ЦИЕ все още се възстановяват

Брециншек очаква положителният тренд на капиталовите пазари в ЦИЕ да продължи и през второто тримесечие на 2011 година. Като цяло, по-положителното развитие на световната икономика и изобилието на ликвидност трябва да осигурят добри условия за покачване на акциите на фондовите пазари на ЦИЕ от още 6 до 11 на сто. Още повече, че капиталовите пазари в Централна и Източна Европа са подкрепени и от привлекателните оценки и перспективите за растеж на местните компании. "През второто тримесечие очакваме общо взето позитивно развитие на цените на акциите и предпочитаме региона на Югоизточна Европа и - с поглед към цените на петрола - Русия, пред акциите в Централна Европа. Като цяло, предпочитаме циклична позиция по отношение на секторите", препоръчва Брециншек
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg