EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Райфайзен Имоти: Възстановяването все още предстои

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Райфайзен Имоти: Възстановяването все още предстои

mail14:20 | 28.04.2011прегледи 1134 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на 2011 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 9,4% спрямо същия период на 2010 г., сочи индексът на Райфайзен Имоти, който следи динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната. Спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. намалението на средните пазарни цени на продадените жилища в столицата е 5,2%.
В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през първото тримесечие на 2011 г. са намалели с 8,0% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 7,0%. На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения на средните цени на жилищата в двата града – намаление с 6,7% в Пловдив и минимален ръст от 1,9% във Варна.
Движението на средните пазарни цени на жилищата през последното тримесечие затвърди тенденцията на качествена промяна на продаваните имоти на пазара – купувачите очакват да получат възможно най-доброто предложение в рамките на предварително определен бюджет.
Бавното възстановяване на пазара на труда и растящата инфлация се очаква да засегнат потреблението на домакинствата и най-вече разходите за придобиване на стоки с дълготрайна употреба, каквито са жилищата. От друга страна инфлацията в страната може да доведе до повишен интерес към имотите, ако те бъдат предпочетени като инструмент за съхранение на стойността на спестяванията.
Индексът на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България, като анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост. Индексът е предназначен да отговори на търсенето на достоверна информация за движението на реалните пазарни цени, на които се сключват сделки с имоти, от страна на финансови институции, инвеститори, предприемачи и граждани.

 


Тагове: пазари, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg