EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Райфайзен и OMV остават в Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Райфайзен и OMV остават в Русия

mail15:25 | 10.07.2023прегледи 815 коментарикоментари 0


Австрийската "Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International) отлага плановете си да се изтегли от Русия, съобщиха трима души, запознати с позицията на банката, цитирани от Ройтерс.

Най-голямата от западните банки, които продължават да оперират в Русия, възнамеряваше до септември да "продаде или да отдели" своя бизнес в страната, тъй като е подложена на натиск да го направи от страна на европейските регулаторни органи поради руската военна инвазия в Украйна.

"Райфайзен банк интернешънъл" има около 2600 корпоративни клиенти в Русия. Около 4 милиона физически лица притежават банкови сметки в руското подразделение на австрийската банка, а неговите служители са около 10 000. Руските власти са дали "ясно да се разбере", че искат банката да продължи да оперира в страната, е посочил пред Ройтерс един от източниците на агенцията.

Финансовата институция осигурява възможността на стотици фирми да извършват международни разплащания в Русия въпреки санкциите срещу руските управляващи поради агресията в Украйна. 

Решението на "Райфайзен банк интернешънъл" да отложи плановете си за изтегляне от Русия идва на фона на позицията на представители на Австрия в защита на дългогодишните връзки на страната с Москва.

Въпреки че Австрия официално подкрепя Украйна, няколко официални лица са посочили пред Ройтерс, че не са склонни да бъдат прекъснати напълно отношенията на Виена с Русия, тъй като смятат, че все още е възможно те да се подобрят.

Като цяло, постъпленията на руското й подразделение формират над 40 на сто от общите финансови резултати на "Райфайзен банк интернешънъл" през първите три месеца на годината. Тя е десетата по големина банка в Русия по обем на активите, посочва Ройтерс.

Друга австрийска компания OMV ще продължи да купува руски газ по дългосрочен договор, въпреки санкциите, заяви нейният ръководител Алфред Стърн в интервю за Financial Times. “Докато Газпром доставя, ние ще продължим да получаваме тези количества от него”, каза той.

Освен това, предупреди Стърн, санкциите срещу руския газ ще имат тежки последици. Според шефа на OMV “елиминирането на определени източници” ще повлияе на поскъпването.

В същото време Стърн добави, че неговата компания не планира да излезе от дългосрочния договор с Газпром, който беше подписан през 2018 г. “Ние като индустриална компания сме длъжни да осигурим използването на тези източници, ако са разрешени от закона”, каза той.

През март миналата година Русия прехвърли плащанията за газ за неприятелските страни в рубли. Фирми от някои страни - България, Полша, Финландия, Холандия, Германия и Дания, са отказали да използват тази схема, но OMV плаща по нея. През април беше съобщено, че Газпром доставя 100% от договорените количества газ за Австрия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg