EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Райков:Без опасения за фискалния резерв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Райков:Без опасения за фискалния резерв

mail13:15 | 20.03.2013прегледи 501 коментарикоментари 0


Фискалният резерв на България към 18 март 2013 година е 4 млрд.лв., като превишава депозита на Сребърния фонд с 2 млрд.лв. Това съобщи днес на пресконференция след първото заседание на служебния кабинет служебният премиер Марин Райков, като коментира, че няма никакво основание да се спекулира със състоянието на фиска.
По всяка вероятност фискалният резерв ще надмине минималните задължителни нива, тъй като до 20 април 2013 година се очаква в него да бъдат възстановени от ЕК плащания за над 1,2 млрд.лв. – 400 млн. лв. по оперативните програми и 850 млн.лв. по единни плащания на площи за земеделските производители.

Райков отбеляза, че цената на българските държавни облигации се покачва. „Рисковата премия пада. Цифрите са абсолютно красноречиви. Абсолютно видимият резултат от това управление е, че успяваме да внушим на пазарите, на нашите партньори, че няма шанс това правителство да пристъпи към авантюристични стъпки. Ангажирахме се да направим анализ на евентуалните резерви, които биха могли да се появят в бюджета. Това е много тежко упражнение, всички министерства са ангажирани към него. На този етап се очертава хипотетична възможност да идентифицираме такъв минимален резерв”, допълни още той.
Райков съобщи още, че е предприето проучване на ценообразуване в областта на енергетиката по цялата верига. „Очевидно е, че имаме проблеми. Те протичат и от обстоятелството, че България не е изпълнила поредица ангажименти по отношение на решения на ЕС. Срещу България има наказателна процедура за това, че не са въведени в действия съответствия от мерки в третия енергиен пакет. Либерализацията дава голяма част от отговорите на хората”, каза още Райков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg