EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разчистване на лагера "Идомени" + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разчистване на лагера "Идомени" + видео

mail11:11 | 25.05.2016прегледи 2048 коментарикоментари 0


Дрон засне бежанския лагер Идомени на гръцко-македонската граница в първия ден от операцията, предприета от гръцките власти за разчистването му. Хиляди бежанци събираха своите вещи и се качиха на осигурени от властите автобуси. Над 400 полицаи от отдела за борба с безредиците влязоха в лагера, въпреки че нямаше данни за случаи на агресия и насилие.

Гръцката полиция съобщи, че е възобновила евакуацията на мигрантите от импровизирания палатков лагер Идомени, предаде ДПА.
През първия ден на операцията, 2031 мигранти и бежанци от Идомени са били откарани с автобуси в по-добри лагери.
По време на операцията не бяха допуснати журналисти, освен от националната телевизия. Процесът бе наблюдаван от служители на хуманитарни организации, които потвърдиха, че не е имало насилствено преместване от лагера.
Очаква се евакуацията да продължи няколко дни, тъй като в лагера има близо 9000 души.
Според очевидци булдозер е разчистил палатките и отпадъците след преместването на мигрантите, в което са участвали около 1400 полицаи.
Лагерът Идомени бе създаден от комисариата на ООН за бежанците през септември, за да обслужва мигрантите, използващи балканския маршрут към по-богатите западноевропейски държави. Първоначално бяха издигнати големи палатки за временно пребиваване на около 2000 души, на които бяха осигурени и медицински и правни услуги.
Броят на обитателите на лагера нарасна бързо в края на 2015 г., след като Македония и други страни по балканския маршрут въведоха ограничения за пропускане на мигранти на тяхна територия. През март в лагера живееха около 12 000 души.

Гръцките власти се опитват да настанят поне 4500 души в четири лагера в Орайокастро и Калоксори, което е под половината от обитаващите лагера Идомени. Новите лагери са в процес на изграждане.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви, че Евросъюзът би трябвало да може да приеме 2 милиона бежанци, въпреки напрежението между страните - членки, заради пристигането на стотици хиляди кандидати за убежище миналата година.

Над 1 милион мигранти достигнаха бреговете на Европа през 2015 г., макар че не се очаква всички те да получат разрешение да останат. 

Над 330 000 души получиха убежище през последната година като има много молби, които още се разглеждат.

Междувременно финансовите министри от еврозоната се събират днес в Брюксел, за да обсъдят отпускането на следващия транш от спасителната помощ за Атина след приетите от гръцкия парламен нови мерки за драстични икономии, предаде Франс прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 946