EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разследват трафик на петрол от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разследват трафик на петрол от България

mail12:20 | 15.02.2016прегледи 941 коментарикоментари 0


Италианските митнически власти от град Бари поставиха под запор цистерна с 25 000 кг петролни продукти, идващи от България. Според медиите това е станало на интермодалната жп станция Бари Феручо. Товарът на цистерната бил обявен по документи като смазочно масло, чиято фиктивна крайна дестинация била Малта. След лабораторното изследване на съдържанието му обаче се оказало, че става въпрос за смес от дизелово гориво и растително масло, забранена и опасна за транспортиране. Според разследването товарът трябвало да спре в област Пулия, където да го приемат двама души, непознати за италианските данъчни власти.

Отговорните за транспорта на товара са санкционирани с глоби, вариращи от 45 000 до 230 000 евро. Все още тече разследване за хората, участващи в трафика. Операцията на полицията от Бари се вписва в цялостната дейност на италианските власти срещу нелегалния трафик на петролни продукти от Източна Европа, включително и България.

Според експерти трафикът на цистерни с незаконни смеси от дизелово гориво и растително масло е бизнесът на момента. Той се смята за много по-печеливш от трафика на имигранти и в същото време - много по-лесен за изплъзване от контрола на властите. В повечето случаи се обявява по документи, че цистерните пренасят смазочно масло с цел да се избегне плащането на акцизи, които тежат до 50% в цената на горивото. Много често смесите са от 80% дизелово гориво и 20% растително масло, благодарение на което успяват да се пласират на пазара в Италия. Така могат да увредят моторите на колите.

21 камиона цистерни с петролни продукти, идващи от рафинерии в България,Словения, Словакия и Унгария, бяха заловени и в края на декември м.г. на граничния пункт в Гориция. Товарът бил фиктивно предназначен за Кипър, а всъщност трябвало да достигне до бензиностанции в областите Лацио и Кампания. Горивото им било пласирано на половин цена. Арестувани бяха 13 души, а 64 души се разследват. В трафика са замесени 28 чужди фирми и 23 италиански. Бяха запорирани 764 000 кг товари с търговска стойност над 1 млн. евро. Според следователите дизеловото гориво било транспортирано при изключително опасни условия. Камионите винаги били ескортирани от коли, които предупреждавали за полиция по пътя.

Според разследване на в. “Кориере дела сера” контрабандата с дизелово гориво от Източна Европа, включително България, отбелязва истински бум в Италия през последната година. 17 прокуратури я разследват в момента, срещу 1800 души се водят дела, а 149 души са арестувани. Само през първите пет месеца на 2015 г. италианската данъчна система е била измамена с 53,5 млн. евро, което е 3 пъти повече от цялата 2014 г. Източник: http://www.akcent.bg/BPGA

 

 


Тагове: петрол, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097