EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разследват Goldman Sachs за $3 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разследват Goldman Sachs за $3 млрд.

mail10:35 | 08.06.2016прегледи 988 коментарикоментари 0


Служители на правоприлагащите органи в САЩ се опитват да определят дали голямата американска банка Goldman Sachs Group Inc е нарушила федералния закон, след като не е информирала за съмнителна транзакция в Малайзия, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки запознати с разследването.

Става въпрос за 3 млрд. долара, които банката е набрала чрез емисия облигации за малайзийския държавен инвестиционен фонд 1Malaysia Development Bhd (1MDB). Дни след като Goldman Sachs е изпратило тези постъпления в сметка в швейцарска банка, контролирана от фонда, половината от парите са изчезнали в офшорни сметки, след което част от средствата са се оказали в банкова сметка на малайзийския премиера, посочва изданието.

Парите е трябвало да послужат за финансиране на голям проект за недвижими имоти в столицата на страната (Куала Лумпур), който да спомогне за стимулиране на икономиката на Малайзия.

Правоприлагащите органи в САЩ са поискали да насрочат интервюта с висши представители на Goldman Sachs, са споделили хора, запознати с въпроса. На този етап обаче голямата американска банка не е обвинена за извършени законови нарушения, като самата банка е посочила, че тя не е имала начин да знае как фондът 1MDB ще използва парите, събрани от емитираните облигации.

Следователите се фокусират върху това, дали Goldman Sachs не успяла да се съобрази с изискванията на Закона на САЩ за банковата тайна, според който финансовите институции трябва да докладват за съмнителни сделки на американските финансови регулатори.

Преди време този закон беше използван срещу банки за неизпълнение на задължението им да докладват за "изпирани пари" в Мексико, както и за игнориране на съмнителни операции на американския бизнес Бърнард Мадоф във връзка с неговата най-голяма финансова пирамида в света, работеща по т.нар. "Понци схема". Финансовата пирамида на Мадоф се сгромоляса през ноември – декември 2008 година, когато беше разгарът на последната световна финансова криза.

На този етап Департаментът по правосъдието на САЩ и самата банка отказват да коментират информацията на "Уолстрийт Джърнъл".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905