EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разрешение за строеж на газовата връзка с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разрешение за строеж на газовата връзка с Гърция

mail12:10 | 04.10.2017прегледи 9692 коментарикоментари 0


„Ай Си Джи Би“ АД, развиваща Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), официално получи разрешение за строеж за интерконектора на територията на България.

На 12 септември 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на интерконектора на българска територия за общините Стара Загора, Раднево и Опан в област Стара Загора, общините Димитровград и Хасково в област Хасково и общините Джебел, Кърджали, Момчилград и Кирково в област Кърджали. 

Издаването на разрешение за строеж включва учредяването на вещните права за над 3800 имота, както и процедура по отчуждаване на 23 имота, за които не е постигната доброволна сделка със собствениците в полза на 151-километровото трасе на газопровода на българска територия. Този сложен процес включва и дейности, извършени за първи път в България по силата на нова процедурна разпоредба, което прави постигнатият резултат още по-значим.

 „Строителството на проекта се очаква да започне в средата на 2018 г. и отговаря на сроковете, заложени в Пътната карта на ICGB. Строителното разрешение е сериозен успех и бих искала да благодаря за значителния принос на всички в екипа на „Ай Си Джи Би“ за техния професионализъм, положени усилия и отдаденост, които неминуемо доведоха до успешни резултати“, подчерта Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД.

„Процесът за издаване разрешение за строеж в България е много по-сложен в сравнение с Гърция - не само защото 83% от трасето на газопровода се намира на българска територия, но и поради продължителните административни процедури, свързани с учредяването на вещните права“, обясни изпълнителният директор от гръцка страна д-р Константинос Караянакос. „Въпреки това екипът на „Ай Си Джи Би“ приключи процедурата ефективно и вече е налице строителното разрешение за българска територия, като срокът пред акционерите е напълно спазен. Това важно постижение е добра основа за тръжните процедури, а след издаване на решението за освобождаване от регулиран достъп проектната компания ще получи строително разрешение и на гръцка територия“, увери  Караянакос.

Съгласно гръцкото законодателство, строителното разрешение за гръцка територия може да бъде издадено след като газопроводът получи лицензия за оператор на преносна мрежа, което ще се случи след решението за освобождаване от правилата за тарифа, собственост и за достъп на трети страни съгласно Член 36 Директива 2009/73/EO. Очаква се това решение да бъде взето от регулаторите на двете държави през октомври тази година, а от ЕС - в началото на 2018 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg