EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разпродажба на ОЦК-Кърджали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разпродажба на ОЦК-Кърджали

mail12:30 | 13.08.2012прегледи 578 коментарикоментари 0


Започва разпродажбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Началната цена на заложените имоти, които са разположени върху площ от 326 230 кв. м, е 8 307 592 лв. От днес в продължение на един месец кандидатите, които искат да участват в наддаването, могат да подават документи и да извършват оглед на сградите и терените на комбината, съобщава БНР. Продажбата е разпоредена от частния съдебен изпълнител Росен Сираков. Дотук се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка /ПИБ/ спечели делото в съда и получи изпълнителен лист, припомня БГНЕС. Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика доведе до закриването на комбината. Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си.
Практически се продава целият цинков завод на комбината и новите производства, които трябваше да бъдат пуснати преди години, работническият стол и подстанцията, от която заводът се захранва с електричество. Предложен е дори един от комините на комбината. С парите от продажбата ще се удовлетворят исканията на група кредитори, сред които две банки и част от напусналите работници, който не са получавали заплати от 5 месеца, посочва БНР.
Ако в рамките на едномесечния срок не се появят купувачи, заложените сгради и производствени съоръжения стават собственост на ПИБ и тя започва да се разпорежда с тях. Правото й на разпореждане обаче не е безгранично, банката не може да се занимава с производствена дейност, целта е предприятието да заработи отново и ПИБ да си върне парите от кредита и лихвите. Обявената начална цена е нищожна част от средствата, отпуснати като заем срещу обезпечението, подчертава БГНЕС.
 


Тагове: Кърджали, ОЦК, търг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161