EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разплащания с американските ТЕЦ скоро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разплащания с американските ТЕЦ скоро

mail13:06 | 23.07.2015прегледи 1491 коментарикоментари 1


До средата на месец август има вероятност държавната НЕК да се разплати с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток", това коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Надявам се до 15 август да намерим възможност да разплатим задълженията си, каза тя. С изплащането им трябва да влезе в сила споразумението между НЕК и двете централи, сключено през пролетта на тази година, според което държавната компания ще плаща по-ниска такса за разполагаемост на американските ТЕЦ.
Петкова допълни, че преговорите с американските централи са на финала. С "Ей И Ес - 3С Марица Изток 1" приключихме преговорите, споразумението премина одобрението от банките-кредиторки на "Ей И Ес", на БЕХ, на Министерството на енергетиката и КЕВР, посочи Петкова. Според нея може би до дни ще приключи процесът и с "КонтурГлобал Марица Изток 3", след което ще започне процедурата по одобрение с техните банки-кредиторки.
БЕХ ще бъде дружеството, което ще търси нужния финансов ресурс. Става въпрос за заем от банки, говорим за финансиране, което да ни позволи да се разплатим с двете американски централи, каза Петкова.
Запитана дали от Министерството на финансите са съгласни да предоставят държавна гаранция, енергийният министър каза, че се водят разговори с министър Владислав Горанов. Смятам, че ще намерим най-добрия вариант и за публичните финанси, и за енергетиката, каза още тя.


 


 
Коментари
 
Роберт Алтънов - 23-07-2015 г. 13:24:29

От написаното в статията, се питам следното: 1.Какво точно се е случило? 2.За кого е тази информация? 3.БЕХ дали е държавна или е хранилка на демократизирани комунисти. 4.Трябва ли МФ да стават на някого заложник?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg