EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разногласия в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разногласия в ЕС

mail10:50 | 26.10.2011прегледи 388 коментарикоментари 0


Държавните и правителствени ръководители, сред които премиерът Бойко Борисов, се събират в късния следобед днес (19 ч. българско време) в Брюксел, за да се опитат да постигнат споразумение по план за действие, който да спре разрастването на дълговата криза в еврозоната, предаде AFP. Срещата на високо равнище на 27-те ще бъде последвана и среща на лидерите от еврозоната. Основните въпроси, по които се очаква да бъдат взети решения са:
- делът на гръцкия дълг, който трябва да бъде отписан;
- укрепването на капацитета на фонда за подпомагане на
затруднените страни;
- ролята на Европейската централна банка;
- рекапитализацията на европейските банки;
Европейските лидери очакват премиерът Силвио Берлускони да представи мерките за укрепване на държавните финанси и националната икономика.
Нови разногласия се появиха преди днешната среща на лидерите на Европейския съюз, която би трябвало да доведе до споразумение за всеобхватно решение на продължаващата от две години криза с еврото, пише в. "New York Times". Усложняват се обсъжданията за постигане на сделка за еврото, включително значително преструктуриране на гръцкия дълг, наливане на нови капитали в европейските банки и увеличаване на спасителния фонд, така че да се предотврати финансовата паника в Италия, а също в Гърция и Португалия, отбелязва изданието. На предишни срещи европейските лидери обещаваха системни промени за решаване на проблемите с еврото, но не постигнаха резултати, които да успокоят пазарите, а само отложиха обсъжданията. По всичко, което се случи от началото на седмицата, личи, че днешната среща вероятно ще бъде поредното разочарование. На нея може би ще бъде постигнато съгласие за общ план, но без конкретни параметри и вероятно без значителната финансова подкрепа, която да защити уязвимите Италия и Испания и за която настояват пазарите, прогнозира "New York Times". Главният спор се върти около ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) в спасяването на затруднени страни от еврозоната, посочва британският в. "Daily Telegraph". Разпространено вчера проектоспоразумение предлага ЕЦБ да продължи да купува облигации на закъсали членове на еврозоната, което на практика значи да ги кредитира пряко. Този проект не се ползва с подкрепа в Германия, където има опасения, че ще подкопае независимостта на ЕЦБ и способността й да контролира инфлацията. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли плана като неприемлив за Берлин, изтъква изданието. В същото време има опасения, че коалиционното правителство на италианския министър-председател Силвио Берлускони може да се разпадне заради спор за мерките за икономии, за които настояват други страни от ЕС, отбелязва "Daily Telegraph". Надеждите, че на срещата на върха в Брюксел ще бъде постигната "голяма сделка", която да сложи край на дълговата криза, се изпаряват, пише британският в. "Guardian". Липсата на напредък наложи да бъде отменена заплануваната за днес среща на финансовите министри от ЕС, която трябваше да се състои, преди да се съберат европейските лидери, посочва изданието.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4203