EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разнобой за бъдещето на ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разнобой за бъдещето на ВЕИ

mail16:30 | 09.01.2014прегледи 1124 коментарикоментари 0


Министри от Германия, Франция и още шест страни призоваха ЕС да определи цел в използването на възобновяема енергия до 2030 година за разлика от британския им колега, който пък настоява само за формулиране на цел при ограничаването на парниковите емисии, предаде Ройтерс.
Поставянето на цел при възобновяемата енергия, което би било част от пакета мерки на ЕС в областта на енергетиката и климатичните промени, би намалило зависимостта от вноса на изкопаеми горива и би насърчило заетостта и икономическия растеж, посочиха група министри в писмо с дата 23 декември,
което Ройтерс цитира.
Документът е адресиран до европейския комисар по въпросите на климата Кони Хедегор и до еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер.
Писмото е подписано от министрите на енергетиката на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Португалия, отбелязва Франс прес. Поставянето на цел при използването на възобновяема енергия би осигурила сигурен пазар на производителите на слънчеви панели и вятърни турбини.
Британският министър на енергетиката и климатичните промени Едуард Дейви, както и някои браншови асоциации посочиха, че подкрепят определянето на задължителна цел за намаляване на
емисиите, замърсяващи околната среда, до 2030 година и не подкрепят цел за използването на възобновяема енергия. Според тях определянето само на цел при ограничаването на парниковите газове може да бъде по-евтино, като правителствата ще имат по-голяма гъвкавост за това как да намалят тези емисии, включително като строя ядрени централи или като засилват мерките за енергийна ефективност.
Очаква се Европейската комисия да представи пакета си от мерки до 2030 година на 22 януари и да се започне законодателна процедура, която може да отнеме две години. Според източници на Ройтерс ЕК обмисля целта при намаляването на парниковите емисии да бъде 40 процента, а при използването на възобновяема енергия - 30 процента.

 


Тагове: ВЕИ, бъдеще
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg