EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разкриха тайната на виното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разкриха тайната на виното

mail14:30 | 14.12.2011прегледи 1908 коментарикоментари 0


DiVino
Разшифрован е геномът на Dekkera bruxellensis (бретаномицес) – дрождите, които причиняват специфичен вкус при вината. Това успяха да направят учени от Австралийския институт за изследване на виното (AWRI). Новината е изключително важна и представлява сериозен напредък в борбата с brettanomyces, които влошават качеството на вината. "AWRI работи активно в тази посока вече от 20 години, за да могат австралийските винари да се справят с бретаномицеса", заяви проф. Саки Преториус, генерален директор на AWRI. Благодарение на усилията на института, въздействието на Dekkera bruxellensis в Австралия се следи и контролира постоянно, като учените могат да се похвалят, че последиците от влиянието й върху качеството на виното са намалели с 90%! От AWRI препоръчват на австралийските винари да поддържат много добра хигиена на бариците, както и да използват в умерени количества сулфити. Рискът brettanomyces да развие устойчивост към сулфитите бе и една от основните причини AWRI да започне работа по разкодирането на генома. Засега учените могат да се похвалят, че са идентифицирали генът, който в най-голяма степен е отговорен за устойчивостта към SO2.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg