EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Раздадоха „зелените Оскари”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Раздадоха „зелените Оскари”

mail12:30 | 01.07.2013прегледи 787 коментарикоментари 0


zoom_sssЕкспертно международно жури определи фирмите, които имат най-голям принос за внедряването на зелените бизнес практики и развиването им на българска почва.
Фирмите, класирани на челните места във всяка отделна категория, получиха обществено признание за зелените си постижения. Отличените компании бяха удостоени със специални статуетки и сертификати от организаторите на конкурса. Националният конкурс „Най-зелените компании в България” се провежда за трета поредна година.
Престижни отличия бяха връчени на кандидати от цяла България. А ето и наградените по категории:
Индустрия, производствен сектор, рециклираща промишленост, управление на отпадъци.
Първо място бе отредено на „Холсим България” АД. Те спечелиха симпатиите на журито със своят проект за опазване на биоразнообразието - 80% от всички кариери за суровини с висок риск за биоразнообразието разполагат с подробен план за неговото опазване. Освен това използват отпадъците си като алтернативни горива. Заместването на конвенционалните горива е близо 65%.
Второ място - „Рока България” АД, а трето - „Огняново К” АД.
Автоиндустрия, транспорт и телекомуникации.
Тук престижното отличие е за „Мобилтел” ЕАД. Техният проект „Мтел ЕКО Грант” е ежегодна дарителска програма, която финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията.
Второ място - „Ентърпрайз Комюникейшънс Груп” ООД, а трето - „ОРБИТ” ЕООД.
Финансови услуги
„Банка ДСК” бе отличена за най-зелена финансова институция. Основните сгради на банката в София са истински "флагмани" в управлението на околната среда, в целенасочените грижи за нейното опазване. Две от тях разполагат със сертификат за енергийни характеристики - енергиен клас А (най-високата категория); нова климатична система с директно изпарение, нова вентила-ция за банковия салон, подменени електрическата и ВиК инсталации, трикамерен стъклопакет и най-високия клас PVC дограма
Второ място - „Таксбек” ЕООД, а трето - „Българо-Американска Кредитна Банка” АД.
Енергетика и технологии.
„Зеленият Оскар” бе грабнат от Богомил Стефанов, управител на компания „Хексагон Билд”. Това е единствената компания в България, извършваща високо технологични тестове за енергийна ефективност и в частност Blower door тест, който има за цел оптимизация на отоплението и изолацията на сградите.
Второ място - „ОМНИКАР БГ” ЕООД, а трето - „ЧЕЗ Разпределение България” АД.
Строителство и недвижими имоти.
„Б.Н.К. ООД” спечелиха престижното бизнес отличие. Сграда 15 от ТЦЕ е сертифицирана по стандарта за устойчиви и зелени сгради BREEAM. Освен това компанията използва рециклирана хартия, когато е нужно разпечатване на документи.
Второ място - „Тишман Мениджмън Кампъни” ЕООД, а трето - „Хидроенергийна компания” ООД .

Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия
Хотел „Ястребец Уелнес и Спа” спечели първото място в своята категория. Похвално е, че алеите в парка са направени без изсичане на дървета (прокарани са между дърветата), а в хотела домакинството използва електрокар, а не мини бус. Освен това чешмите са направени така, че като са максимално отпуснати не изтича повече от 12 л/мин. (според стандарта за хотели).
Второ място - Туристическа Компания ЕООД, а трето - Спа Хотел „Белчин Гардън”.
Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство.
„Загорка” АД спечели наградата за „Най-зелена компания” в своята категория. Фирмата цели да постигне минимизиране на въглеродния отпечатък, а също и поставя „зелени” изисквания към партньорите си. Пивоварната разполага със „Зелен склад за готова продукция”, който е сертифициран по BREEAM.
Второ място - „Кауфланд България ЕООД енд КОКД”, а трето - „Eспо Груп” ООД.
Медии, комуникации и ПР
„Зеленият Оскар” бе присъден на „ДеКони Интернешънъл АД” Агенцията разполага с въглероден калкулатор, посредством който се следят нивата на СО2 в офиса. Не използва асансьори, нито еднократни торбички или съдове.
Обществени организации, общини и държавни структури.
ОП „Чистота Пловдив” грабна престижното отличие за Зелена публична организация. „Чистота Пловдив” са извършили цялостна подмяна на сметосъбиращата техника, работеща с дизелово гориво, с хибридни транспортни средства работещи с дизелово гориво в комбинация с ел. енергия.
Второ място - Национална агенция за приходите.

Организаторите раздадоха и награди в пет специални категории. Отличие за „Принос към зелената идея” получиха три компании Green Life Property Development”, Интерпред СТЦ София Ад и А1 Лимитед ЕООД. Следващата специална награда бе за „Безхартиен офис”. С нея бяха удостоени „Свилоза” АД и „Либхер-Хаусгерете Марица” ЕООД. Награда за „Зелена иновация” получиха „Фиерхаутен България” ООД, Горубсо-Кърджали АД и Идеал Стандарт – Видима АД.
За втора поредна година се даде отличието „Зелена личност”. Специалния приз получи Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа към Глобалния договор на ООН.
Поради големия брой участници две компании са отличени за „Зелен дебют” – Aesthe Clinic Beauty и България Он Ер ООД.
Организатор на събитието е b2b Media с подкрепата на Община София, Пощенска банка.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg