EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Разговорите Борисов-Медведев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разговорите Борисов-Медведев

mail10:25 | 05.03.2019прегледи 881 коментарикоментари 0


/обновявана/ Руският примиер Дмитрий Медведев продължа визитата си в България. В делегацията му са включени: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.
В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.
Фокус на разговорите между двамата премиери и по време на пленарната среща между делегациите бяха енергетиката, търговията, туризма, транспорта, науката, образованието, културата, социалната политика.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ясно артикулира, че ще участва в газоразпределителния хъб „Балкан“, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът.

„Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

Според него относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като сме загубили години. "Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят и уточни, че от „Росатом“ са заявили, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи. Руският премиер коментира също проекта АЕЦ „Белене“. „Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ“, коментира Медведев.

Строителството на АЕЦ „Белене" в България може да започне през 2020-2021 г. Конкурент на руската компаия „Росатом“ може да бъдат китайската CNNC, американската GE и френската Framatome. Това се посочва в материалите на пресслужбата на българското правителство.
Също така се съобщава, че потенциалните инвеститори трябва да са готови да се присъединят към проекта при условията на българската страна - без предоставяне на държавни гаранции и сключване на дългосрочни споразумения за изкупуване на електроенергия.
По-рано министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова обяви, че страната възнамерява да започне процедура за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ до края на февруари.

Руската държавна корпорация „Росатом“ е готова да участва в конкурса за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“ наравно с другите претенденти и обяви, че е способна да завърши обекта в съкратени срокове, заяви пред журналистите първият заместник-ръководител на правителствения апарат на Русия Сергей Приходко в София, предава ТАСС.
„Днес виждаме, че българското правителство е настроено конструктивно и има намерение да рестартира строителството на АЕЦ „Белене“. Руската компания е готова да участва в конкурсните процедури наравно с други компании“, заяви Приходко. По неговите думи, Русия има „най-добрите реактори на света, отговарящи на най-високите – следфукушимски – изисквания за сигурност“, а „Росатом“ е лидер по строящи се атомни блокове.
„Основното технологическо оборудване на ядрената островна АЕЦ вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са завършили голяма част от проектирането и лицензирането. Всичко това говори в полза на факта, че „Росатом“ е в състояние да осигури завършването на станцията за кратко време и да действа като партньор през целия жизнен цикъл на тази АЕЦ“, подчерта представителят на кабинета на министрите на Русия. Той заключи, че „щом в София бъдат приети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, включително относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми за неговата поддръжка“.

Руският премиер заяви в София, че между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг. „С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че, за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев и подчерта, че за по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще може да се говори след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“.
България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество. Двете страни подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г. Документът беше подписан от министъра на туризма на България и министъра на икономическото развитие на Русия, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Подписан беше и План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Подписани бяха и два протокола в областта на социалното развитие - Протокол за изменение на договора между България и Русия за социална сигурност от 27 февруари 2009 г. и Протокол за изменение на споразумението между министъра на труда и социалната политика на България и Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия за прилагане на договора за социална сигурност от 27 февруари 2009 г.

 Следващото заседание на руско-българската междуправителствена комисия може да се проведе през есента, предвиждат от руска страна, съобщава TACC, като припомня, че последното заседание на междуправителствената комисия се проведе на 25 октомври 2018 г. След него бе приета програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019-2021 г.
Руско-българската междуправителствена комисия се председателства от Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, и Теменужка Петкова, министър на енергетиката на България.
Според правителството на Руската федерация, търговията между двете страни се е увеличила с 0.6% през 2018 г. до 3.469 млрд. долара. В същото време руският износ се е увеличил с 1.6% до 2.94 млрд. долара, докато вносът е намалял с 4.4% до 525 млн. долара. Обемът на руските инвестиции в България, според Централната банка на Руската федерация, е 3,351 млрд. долара.
 

След срещата си с премиера Бойко Борисов, Дмитрий Медведев проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Президентът заяви, че въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. По думите му българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички имат интерес. От своя страна Медведев покани Румен Радев на Петербургски икономически форум, като изрази надежда това да спомогне за по-доброто разбирателство между страните ни.

снимка:government.ru

На страницата на руското правителство може да се видят стенограми от разговорите, от пресконференцията на двамата премиери и др. На страницата на българското правителство няма към този момент /5 март, 10.25 часа/  никакво съобщение за това посещение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886