EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разглеждат актуализацията на бюджета&данъци днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разглеждат актуализацията на бюджета&данъци днес

mail09:40 | 13.11.2014прегледи 1533 коментарикоментари 0


Актуализацията на бюджета и промените в данъчните закони ще обсъдят депутатите от временната бюджетна комисия в парламента.

Правителството планира дефицит от близо 3 млрд. лева или 3,7 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт. В края на годината дългът може да достигне 22,5 милиарда лева. С допълнителното задлъжняване се цели попълване на Фонда за гарантиране на влоговете.

Въпреки че с близо 51 млн. лева по-малко разходи ще бъдат направени спрямо предложенията на служебния кабинет, новите управляващи планират да увеличат харчовете с близо 280 млн. лева. В същото време очакваното неизпълнение на приходите е над 1 млрд. лева.

Министър Владислав Горанов заяви:

Има натиск върху сегашното правителство да се вмести в 3-процентния дефицит. Това означава натрупването на огромни просрочия към бизнеса и неразплащания за вече извършени плащания, както и прехвърлянето на този дефицит в следващата бюджетна година.

Очаква се 2 млрд. лева, взети като нов държавен дълг, да бъдат предоставени като заем за Фонда за гарантиране на влоговете:

Предоставянето на заем от страна на държавата ще му даде възможност с времето постепенно той да ги връща. Заемът няма да бъде безлихвен, така че банковата система ще си плати цената на този инструмент, каза министър Горанов.

Депутатите ще обсъдят и втората актуализация на бюджета на Здравната каса за годината. Тя е необходима, защото, според Горанов: Болниците са като фотоволтаиците – гарантирано някой плаща, всеки строи и се връзва в системата, а после някой трябва да плати сметката.

Промените в данъчните закони също ще бъдат обсъдени от временната бюджетна комисия. Двете най-важни за потребителите промени са възможността да подаваме онлайн данъчни декларации само с персонален идентификационен код и едногодишното отлагане на поскъпването на акциза върху цигарите.
 

На интернет страницата на Министерството на финансите е публикуван проектът на нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, както и мотивите към него след предварително неформално
съгласуване с ЕК, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.
Съгласно чл. 11, ал.1 от Закона за нормативните актове, поради наличието на многобройни и важни промени, се предлага действащият Закон за гарантиране на влоговете в банките /ЗГВБ/
да бъде отменен и да се приеме нов закон. Проектът на нов ЗГВБ отстранява пропуските на действащия в момента закон и транспонира приетите в средата на тази година изменения в
законодателството на ЕС в същата област.
 

източник:БНР, МФ


Тагове: бюджет, данъци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg