EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Радев/Макрон: Съгласие по три теми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Радев/Макрон: Съгласие по три теми

mail12:55 | 25.08.2017прегледи 9482 коментарикоментари 0


Президентите на Франция и България Еманюел Макрон и Румен Радев проведоха среща на четири очи във Варна. След това двамата дадоха съвместна пресконференция.

България е изпълнила критериите и може да стане пълноправен член на Шенгенското пространство, каза днес в двореца "Евксиноград" президентът на Франция Еманюел Макрон след срещата си с президента Румен Радев. По думите му, по време на разговорите е постигнато съгласие, че двете страни трябва да си сътрудничат активно. Според Макрон една от общите теми е преразглеждането на правилата, свързани с миграцията и с убежищата. Той допълни, че с президента Радев са постигнали съгласие и за това, че двете страни трябва да работят заедно по въпросите на отбраната. България и Франция трябва да си сътрудничат и по темите, свързани с развитието и подема на ЕС както в икономически, така и във финансов план, подчерта френският президент.

Щастлив съм да приветствам президента Макрон, 10 години след последната визита на френски президент в България, каза Румен Радев. Той посочи, че има качествен ръст във взаимоотношенията между двете държави. Президентът допълни, че е необходимо да бъдат насърчавани контактите между бизнеса в двете страни, както и да се стимулира партньорството в туризма, науката, културата.
Радев каза още, че отношенията ни с Франция имат стратегически характер и придобиват все по-важно значение в контекста на членството на страната ни в ЕС. По думите му двете държави трябва да съгласуват работата си по общите позиции от европейския дневен ред с акцент върху сигурността и отбраната, мигрантската криза, българското председателство и социална Европа.

Ето още акценти от съвместната пресконференция.

Президентът на Френската република Еманюел Макрон:

С Румен Радев имаме съвпадение по три основни теми – командированите работници, отбраната и миграцията, каза. Искам да Ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Последно преди 10 години френски президент е бил в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка.

Имаме съвпадение по въпроса за реформата на директивата за командироването на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчния дъмпинг. Втората тема е свързана с отбраната. Имаме воля да работим конкретно относно приобщаващото сътрудничество. Много говорихме по темата Европа на отбраната. Време е вече да предприемем действия.

Третата тема, по която има истинско съгласие е свързана с миграцията и със засилването на контрола. В две отношения трябва да разгледаме тази тема. От една страна предстои разглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми. След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила и България да участва в дискусията.

България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, заяви на свой ред държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с френския му колега в двореца „Евксиноград“. Основният приоритет за България остава максимална степен на интеграция в европейските структури и политики, както и участието в нови инициатива на засилено сътрудничество. Президентът Румен Радев:

Споделих загрижеността на г-н Макрон относно директивата за командировани работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но ще споделя, че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби. Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт. Налице са и редица други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки, за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви трайни решения. Такива решения могат да бъдат постигнати с устойчиви, постоянни, кохезионни и инвестиционни политики.

Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници. Глобалните заплахи изискват единен отговор. Затова приемам вижданията на г-н Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс. Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване на интеграцията в сферата на отбраната. Затова са важни и френските инициативи за постоянно структуриращо сътрудничество. Според мен тяхната реализация означава такива критерии за членство, които да позволяват на страни като България да реализират своята амбиция за максимално интегриране в европейските отбранителни инициативи.

Одисеята по присъединяването ни към Шенген е блестящ пример за негативния ефект от смяната на правилата и критериите по време на играта.

Президентът Радев даде пример с българското председателство на Съвета на ЕС, когато ще се решават критериите и механизмите за участие в Европейския фонд за отбраната. „От това какви механизми и критерии ще се разработят, зависи дали и малки и средни предприятия и научно изследователски организации от такива държави като България ще могат да участват пълноценно в този фонд“, каза Румен Радев. Той посочи, че затова страната ни ще разчита на Франция за даване на равен и справедлив шанс на всички страни-членки, за всички сегашни и бъдещи инициативи на ЕС.


Тагове: Радев, Макрон
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg