EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работодатели - условно „да” за бюджет 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работодатели - условно „да” за бюджет 2012

mail11:10 | 31.10.2011прегледи 1007 коментарикоментари 0


Работодателските организации подкрепят, като цяло, проектите на Бюджет на РБ и Бюджет на ДОО за 2012 г., но според тях за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) може да се водят преговори едва през пролетта или лятото на следващата година. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Позицията на БСК е, че актуализацията на МРЗ трябва да става паралелно с актуализация на минималните пенсии, в зависимост от фискалните възможности и след задължителна оценка на въздействието на тази мярка. Освен това, БСК е против административното определяне на минималния осигурителен доход върху икономическите сектори, в които не е постигнато споразумение между работодатели и синдикати.
По повод настояването на синдикатите за увеличение на бюджетните заплати, БСК изрази позиция, че индексация на възнагражденията на държавната администрация може да бъде постигнато и по пътя на намаляване на нецелесъобразни дейности. Като пример камарата посочи области, в които действащите регулаторни режими са повече от 20 при възможност те да бъдат сведени до 2-3.
Заложеният в Бюджет 2012 ръст на БВП от 2.9 % е твърде амбициозен, докато планираната инфлация е завишена, смятат още експертите на БСК. Похвално е намерението за увеличение на средствата за образование, но е силно притеснително намалението на средства за наука, смята БСК. Необходимо е, вместо планираните 57 млн. лв., за БАН бюджетът да отдели поне 98.7 млн. лв, в съответствие с исканията на академията. „Не е логично и разумно за БАН да се дават 57 млн. лв. (почти колкото е издръжката на Парламента - 50 млн. лв.), а общо за БНТ и БНР субсидията да е в размер на над 109 млн. лв.”, каза Димитър Бранков от БСК.
Работодателските организации се обединиха около необходимостта от намаляване на обезщетенията при пенсиониране на работещите в системата на МВР, МО и МП, както и за увеличаване на изискуемия за пенсиониране трудов стаж на тази категория служители. БСК предлага да се пристъпи към тези промени още от 2004 г., но до момента предложението не срещаше необходимото внимание и одобрение. Беше обсъден вариант за всяка прослужена в системата на МВР, МО и МП година да се полага обезщетение в размер на 75% от заплатата (вместо настоящите 100%), като максималният брой заплати да се намали от 20 на 15. БСК настоява да бъдат обсъдени позициите й по пенсионната реформа, представени през август т.г., вкл. за създаването на два нови обособени фонда – „Фонд пенсии за работешите при условията на първа и втора категория труд” за категорийните работници и „Фонд Пенсии за работещите при условията на чл. 69 от КСО”. Целесъобразно е въвеждането на промените да станат от средата на следващата година.
Възстановяване на стария режим на изплащане на болничните и премахване на въведената временно, само за 2011 г., антикризисна мярка първите три дни да са за сметка на работодателите, е друго искане на БСК. Камарата предлага като компромис, ако не се възприеме идеята за пълно отпадане на мярката, да се върне старият режим поне за трудоустроените лица. Такова искане бе отправено към БСК от страна на Централния съюз на трудово-производителните кооперации, който е член на камарата.
Друг дискутиран въпрос по време на днешното заседание бе планираното увеличение на акциза на природния газ. По този повод БСК предложи да се приложи стъпковидно, отложено във времето хармонизиране с изискванията на ЕС.
БСК предложи още да се внесат промени в ЗДДС по отношение облагаемост на сделките, свързани с отпадъци и със странични продукти, както и чрез промени в Закона за местните данъци и такси да се въведе единна основа за определяне на такса „смет” в зависимост от количеството генерирани отпадъци.
„Пътна карта” за либерализация на енергийния пазар, стимули за работодателите да инвестират в образование и наука, както и ускорено изграждане на електронно правителство са част от останалите предложения на БСК за възстановяване на икономиката и постигане на конкурентоспособност и растеж. Както стана ясно в края на седмицата КНСБ и КТ "Подкрепа" категорично не подкрепят Закона за държавния бюджет за 2012 година във вида, в който е предложен от финансовото министерство и какъвто ще бъде обсъждан днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158