EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работим 3 години повече до пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работим 3 години повече до пенсия

mail14:20 | 20.07.2010прегледи 1823 коментарикоментари 0


Необходимият осигурителният стаж за пенсиониране ще се повиши с три години от 1 юли 2011 г. и мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените след 37 години. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БТА.
За работещите при първа и втора категория труд необходимата възраст за пенсиониране ще бъде повишавана поетапно, а не както беше първоначалното предложение - с три години наведнъж. Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 януари 2011 г. до 2014 г.
По думите на министъра, в първа и втора категория труд работят над 120 000 човека при по-тежки условия на труд - миньори, летци, металурзи, химици и транспортни работници, и затова при тях преходът трябва да бъде по-плавен.
Министър Младенов добави, че правителството се е съобразило с предложенията на синдикатите за поетапно увеличаване на необходимата възраст за пенсиониране.
За работещите в армията и полицията осигурителният стаж се повишава с три години, както за всички останали, съобщи Младенов.
От 2012 г. ще се мисли за увеличаване на осигурителната вноска. По време на криза не трябва да се повишават данъци и осигуровки, коментира министърът.
На свой ред синдикатите заявиха, че настояват за среща с премиера, преди да бъдат гласувани промените в Кодекса за социално осигуряване. Това заявиха пред журналисти лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.
Двамата посочиха, че е необходим референдум за предпочитанията на българите - дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за
пенсиониране.
Според представителите на синдикатите, правителството от два месеца отлага дебата по техните предложения за реформа в пенсионната система и сега е наложително премиерът да изслуша техните искания, както и да се вземе предвид мнението на хората.
Според синдикатите това, което предлага правителството, няма да доведе до стабилизация на Националния осигурителен институт, което е една от целите на пенсионната реформа.
Тренчев и Димитров посочиха, че дестабилизирането на системата е причинено от непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска, включително и от това правителство. По думите им увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на
възрастта за пенсиониране.
Седем са общо точките, с които синдикатите настояват правителството да се съобрази при вземането на решения за пенсионната реформа. Те са свързани с увеличаване на вноската и мерки за повишаване на контрола по внасянето на осигуровки, а
също и с осигуряване на адекватни пенсии.
Бизнесът не е държавата, защо само него пазим; той с нищо не е съгласен, коментираха от синдикатите.
По-рано днес председателят  на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че работодателите са склонни за по-плавно увеличаване на
осигурителния стаж, но по-добра алтернатива от увеличаването на стажа няма. Симеонов посочи, че министър Тотю Младенов е цитирал данни, според които 45 на сто от фирмите имат проблеми с неспазването на трудовото законодателство. Ако се въведе прибързано криминализирането на невнасянето на осигуровки, затворите ще се напълнят само с работодатели, смята Симеонов.

пенсия, синдикати, пенсиониране, осигуровки



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg