EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Работа чрез Европейския проект „50 FIT”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Работа чрез Европейския проект „50 FIT”

mail16:33 | 28.05.2011прегледи 1937 коментарикоментари 1


Само в рамките на две години проблемът с дългосрочно безработните лица стана един от големите „феномени” в Европа: понастоящем около 7,3 млн. са дългосрочно безработни /35% са на възраст над 50 години/, стана ясно на среща в София в рамките на Европейския проект „50 FIT”, за хора над 50 години, трайно безработни. В страни като България, Испания и Полша тази ситуация е особено сериозна. Но всяка страна е различна и всяка организация разглежда безработицата от различна перспектива.
В България ръстът на безработицата достигна 9,37%, около 23% от безработните лица са над 50 години. Някои от тях имат здравословни проблеми.
Българската Фондация Европартньори 2000 разработи учебен модул с интердисциплинарен подход - „Мога да се променя и мога да го направя” /”I can change and I can do it”/. Това е програма за лица с квалификация, които са дългосрочно безработни , на възраст над 50 години, и резултатите бяха действително успешни, защото те бяха отново реинтегрирани на пазара на труда.
Но, как другите страни работят по този сериозен проблем? В Испания организациите подпомагат безработните, предоставяйки им помощ от психолог и във Франция работят за намирането отново на работа на ниско квалифицирани жени. Професионалните институции в Полша предлагат курсове за лица над 50 години, чиято цел е те да започнат малък бизнес; германските институции работят усилено за подобряване на здравния статус на дългосрочно безработните. В това отношение Дитер Шулце, президент а Европейската мрежа РЕЙН и координатор на проекта „50 FIT” от Германия, заявява: „Политиката за безработни и здравната политика са били винаги разделени, но те трябва да вървят заедно.”
Защото, „ако нямаш работа, се разболяваш по-бързо и попадаш във водовъртежа”, и добавя : „Ако ние създаваме политики да подобрим здравето на дългосрочно безработните, ние ще имаме много повече успех в програмите за намиране на работа.”
Ситуацията сега е по-трудна, отколкото преди две години и много правителства са силно загрижени за финансовите въпроси /здравните политики и политиките за заетост са второстепенни/. Властите забравиха за дългосрочно безработните и това води до здравни и психически проблеми. Ето защо Шулце вярва, „че властите няма да забравят, че те са единствено работоспособни, когато са здрави”.
 


 
Коментари
 
Atanasova - 28-05-2011 г. 21:36:48

Не ви вярвам! Поредната серия "усвояване на едни пари". Нужен е индивидуален подход към хората над 50! Най-добрият вариант е да им се помогне да започнат собствен бизнес. Макар и квалифицирани, работниците от тази група са много уязвими на пазара на труда. Освен това възрастовата дискриминация в България е изключително силна!!! Едва ли мениджъри по проекта на 25-30-годишна възраст могат да анализират и формулират реалните проблеми! Ще е поредното отбиване на номера и усвояване на европейски пари.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037