EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Пътят на коприната" – акцент на ITB Берлин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Пътят на коприната" – акцент на ITB Берлин

mail16:30 | 07.03.2012прегледи 428 коментарикоментари 0


Културните маршрути като средство за развитие на устойчив туризъм са в центъра на дискусиите на министрите на страните членки в програмата "Пътят на коприната". Министерската среща, в която участва заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, е част от програмата на най-голямото туристическо изложение в света – ITB, което се провежда в Берлин. В срещата участва и генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай.
Европа разполага с една от най-обширните мрежи от културни туристически маршрути в света, което осигурява сериозно предимство на стария континент за развитие на устойчив туризъм с акцент върху конкурентоспособността и иновациите. Затова през юни 2010 г. Световната организация по туризъм създаде първия план за действие по програмата "Пътят на коприната" с акцент върху маркетинга и промоцията на туристическите маршрути, изграждане на капацитет и мениджмънт на дестинациите.
Заедно с Хърватия, Сърбия и Румъния нашата страна е координатор по проекта "Пътят на римските императори", кооперирани сме и с още пет балкански държави в проекта "Пътят на желязната завеса". Участваме активно и в програмата за малко познатите ЕДЕН дестинации, които са един от акцентите в представянето ни на изложението в Берлин през тази година. Всички тематични туристически маршрути, които развиваме, са насочени към нарастване на атрактивността на района, диверсификация на туристическия продукт и повишаване конкурентоспособността на отрасъла, заяти по време на срещата Маринов.
Повече от 50 години ЮНЕСКО популяризира програмата "Пътят на коприната" като средство за междукултурен диалог и образование. Организацията работи по план за създаване на нов интернет ресурсов център за многобройните публикации, снимки, архивни материали и филми по програмата, стана ясно по време на министерската среща. Световната организация по туризъм продължава работа с най-големия интернет туристически портал в света TripAdvisor за разработване на решение, което трябва да популяризира маршрутите, продуктите и историческите забележителности по "Пътя на коприната" чрез една обща интернет платформа.
10 644 изложители от 187 държави представят различни аспекти на туристическата индустрия с висока добавена стойност по време на тазгодишното 46-то издание на ITB Берлин. Официален партньор на изложението през тази година е Египет. Петте дни на изложението са време за обсъждане на нови тенденции за индустрията, която осигурява работа на повече от 100 млн. души по цял свят. По този начин туризмът е един от най-големите и най-важни сектори сектори с принос към развитието на световната икономика.
МИЕТ е организатор на българското участие на национален щанд с площ от 423 кв.метра. 42 туристически фирми и организации, както и местни администрации са представени на него. Акцент на българското участие са новостите в развитието на културния, балнео, спа и уелнес туризма. Специално място е отделено и на промоцията на ЕДЕН дестинациите.
"Пътят на коприната" е програма на Световната организация по туризъм. Реализирането на дейностите по програмата се разглежда като допълнителна възможност за привличане на туристи от Далечния Изток към Европа.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg