EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътят на бирата у нас - неизвестни факти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътят на бирата у нас - неизвестни факти

mail15:10 | 08.08.2014прегледи 4091 коментарикоментари 0


Пивото е една от първите напитки, създадени от хората, а днес е най-популярната след водата и чая. Това е така, благодарение на натуралните съставки, ниското алкохолно съдържание и изключителното разнообразие – само в Европа се произвеждат 40 хил. марки бира.
Пътят на пивото започва от шумерите, продължава в Египет, разпространява се и на Стария континент дори сред класическите любители на виното – древните гърци и римляните. Артефакти доказват, че народите, обитавали земите на днешна България, също са познавали бирата. Има открити глинени чаши на 8 хил. години, които наподобяват халби, намерени са и съдове, за които се предполага, че са използвани за приготвяне на пиво. Смята се дори, че по поречието на р. Марица са пиели бира преди египтяните – още през 7-то хилядолетие преди Христа.
Съвременната история на пивото у нас започва през втората половина на 19 в. С промишления напредък на градове като Русе, Шумен, Пловдив, Лом, Стара Загора, Търново и София започва производството на бира. Следосвобожденска България е жадна за модерни придобивки в градския живот и бумът на отварянето на пивоварни и бирарии се превръща в мерило за европейски напредък. В края на 19-ти и началото на 20-ти век бирата бързо набира популярност сред българската средна класа и голям брой бирарии са създадени в най-големите градове. Тези, които оцеляват в смутните времена на миналия век, създават българската пивоварна традиция и култура.
Хронология на първите пивоварни
Пловдив, 1879-1881 г. – „Каменица”, създадена от швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер;
Шумен, 1882 г. – „Шуменско пиво”, създадена от седем шуменски търговци и чешкия майстор пивовар Франц Милде;
София, 1884 г. – „Ариана”, създадена от чешките братя Прошек;
Велико Търново, 1891 г. – „Болярка”, създадена от синовете на българския фабрикант Славчо Паскалев;
Лом, 1894 г. – „Ломско пиво”, създадена от чехите Б. Малотин и В. Хозман;
Стара Загора, 1902 г. – „Загорка”, създадена от д-р Кожухаров
Съвременната пивоварна индустрия е със значителен принос към икономиката, социалния, културния и спортния живот на страната.

Приходите за бюджета от производството и продажбите на бира за 2013 г. са над 300 млн. лева, от които постъпленията от акцизи са 79 млн. лева. През миналата година инвестициите в производството на бира у нас са 57 млн. лева, а за последните 5 години (2009 – 2013 г.) членовете на Съюза на пивоварите в България са вложили общо 286 млн. лева в оборудване, производствени мощности, нови технологични линии, логистични центрове и други материални активи. Само за първото полугодие на 2014 г. пивоварните компании, членове на Съюза, са инвестирали 24 млн. лева за бизнес развитие и са разширили портфолиото си с 9 нови продуктови предложения. Въведени са и над 18 опаковки с нов дизайн.
Източник: Съюз на пивоварите в България

 снимки:Блог Стара София

 

 


Тагове: бира, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg