EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътуване до Лондон - сертификати и тестове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътуване до Лондон - сертификати и тестове

mail15:08 | 25.11.2021прегледи 652 коментарикоментари 0


Влизането на българите във Великобритания става изключително бързо, лесно и безпроблемно. Това установи екип на TravelNews, който пътува до Лондон. Сертификатите за ваксинация се признават и няма пречки за тяхното използване. Всички ваксинирани трябва да си направят на втория ден от пристигането антиген тест. Неваксинираните трябва да тръгнат от България с отрицателен тест, който да е с взета проба до 72 часа преди пътуването. Във Великобритания те трябва да си направят тест на втория и на осмия ден, за да бъдат освободени от задължителната десетдневна карантина. Ние си поръчахме предварително тестове през https://dantelabs.co.uk/, които струват 18.50 паунда. Те идват за един ден на адреса (или в хотела), на който ще пребивавате. Правят се самостоятелно и се качват в приложението: https://certific.co/gb. До 2 часа получавате сертификат за направения тест с резултата. Той не се изпраща никъде. Лабораторията го предоставя директно на здравните власти.

Всички туристи трябва да са попълнили предварително (48 часа преди тръгването) британския формуляр за местонахождение на пътници” - Passenger Locator Form/PLF на адрес: https://www.uk-travels-entry.org/en/. В него се качва ваксинационният сертификат, поръчаният тест или отрицателния резултат на неваксинираните. При правилно попълнен формуляр получавате бар код. Той се проверява още на Летище София, както и сертификакът за ваксинация или направените тестове от неваксинираните.

При пристигането във Великобритания се отива на граничния контрол в зоната за британски и граждани на Европейския съюз. Създаден е бърз коридор с машини. Сканира се само паспорта и има лицево разпознаване. Други документи не се представят и машината ви пуска. Системата е направена дигитално и по паспорта се отчита, че имате всички необходими документи за безпроблемно влизане в страната. Няма здравна проверка на сертификати и тестове. При липсата на някой документ, машината не ви допуска и трябва да отидете на граничния контрол със служители за проверка. Излизането от летище Станстед с ръчен багаж става за около 20 минути.

Неваксинираните лица, пътуващи до Великобритания, трябва да знаят, че могат да намалят периода на карантината чрез схемата „TEST TO RELEASE“. Те могат да направят допълнителен тест за COVID-19 след 5-ия ден. При отрицателен резултат ще бъдат освободени от задължението за самоизолиране за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тази схема не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. При проверка от здравните власти за нарушена карантина, глобите са огромни.

В момента във Великобритания мерките са изключително отпуснати заради високия брой ваксинирани – близо 70%. На повечето места не се проверяват сертификати. Ресторанти, барове, пъбове и дискотеките работят без ограничения. Масово не се носят маски в магазините и в градския транспорт. Основно се изискват в музеите и туристическите забележителности.

В обратна посока за прибиране към България няма гранична проверка за здравни документи. На Летище София изискват ваксинационен сертификат или отрицателен PCR тест. Антигенните тестове от Великобритания не се признават. Всички ваксинирани трябва да си направят PCR тест до 24 часа след пристигането. Резултатът трябва да бъде изпратен на съответната РЗИ, за да бъдете освободени от карантина. Неваксинираните подлежат на задължителна карантина от 14 дни, защото Великобритания се намира в червената зона по заразени.

Мирослав Иванов, София – Лондон – София


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145