EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първо плащане по ПВУ - през есента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо плащане по ПВУ - през есента

mail14:09 | 17.08.2022прегледи 529 коментарикоментари 0


МВР ще проведе в ускорен срок нова прозрачна и открита процедура за възлагане на обществена поръчка по проекта за комуникационна система ТЕТРА от Плана за въстановяване и устойчивост. Това съобщи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет. 

Той посочи, че до момента са изпълнени 21 от 22 условия по първото плащане по Плана за възстановяване, като последният индикатор е именно успешното възлагане на проекта за модернизация в МВР за т.нар. ТЕТРА система.

"В последния ден на редовния кабинет е взето решение този проект да бъде превъзложен от МВР на "Информационно обслужване", с което да се декларира пред Европейската комисия, че условието за възлагане на проекта е успешно изпълнено. Това идва след като е проведена предварителна процедура по обществена поръчка от страна на МВР, на която не се е явил нито един кандидат", обясни Пеканов.

Той посочи, че след разговори с ЕК през миналата седмица е било установено, че заложеният от редовното правителство подход чрез превъзлагане на "Информационно обслужване" не отговаря на критериите, по които се очаква важни европейски проекти да бъдат изпълнени, а именно - след открита и прозрачна процедура на конкурентен принцип.

Заедно с вицепремиера Демерджиев, както и след консултации с Министерството на електронното управление и Министерството на финансите бе взето решение този проект да се върне на възлагане в МВР, което е отговорното ведомство по него по отношение на Плана за възстановяване, а МВР в изключително ускорен срок да проведе прозрачна, открита процедура, която отговаря на европейските изисквания и стандарти, съобщи Атанас Пеканов.

България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване в края на този месец, след което започва двумесечен срок, в който ЕК разглежда това искане и ни връща отговор. Целта е да получим парите през тази есен, тъй като те са нужни и на бюджета. Съответно МВР ще работи усилено, за да успее в този период да завърши този индикатор, да изпълни тази цел - откритата процедура по обществената поръчка да доведе до избирането на изпълнител, каза служебният вицепремиер.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Дерменджиев коментира, че са идентифицирали проблемите при първата обществена поръчка, на която не се е явил нито един кандидат, и сега ще предложат поръчка с условия, които позволяват явяването на възможно най-голям брой кандидати, съответно свободна и честна конкуренция. Вярвам, че сме намерили решение и ще вложим цялата си енергия да го изпълним, така че по никакъв начин да не застрашим нито първото плащане по Плана, нито плащанията като цяло по Плана, допълни той.

Дерменджиев обясни, че поръчката е на стойност 124 млн. лева и е един от сериозните проекти на МВР в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да осигури надеждна и сигурна комуникация в системата на МВР и Министерството на отбраната.

Подготовката за парламентарните избори върви по разписан план, добави той по време на брифинга в отговор на журналистически въпрос.

Влезли сме във връзка с ЦИК и сме изяснили основните проблеми и предварителни решения по тях. Тази седмица ще затворим най-важните теми и започваме детайлите по плана, какъвто има във всяка една институция, включително в МВР.  На база на предходните избори планът е изключително подробен  и със срокове. Към него добавихме създаване на група за киберсигурност, каза Демерджиев.

Подобряваме оперативната работа по предотвратяване на  т. нар. " купен или корпоративен вот" като ползваме специални разузнавателни средства  и информатори.  Оперативната работа беше "доста занемарена, без да преувеличавам изобщо", каза министърът. Засилваме превенцията, макар и засега да няма ясни и категорични сигнали,  сме длъжни да засилим оперативната работа и да работим с лицата, които имат такива практики, каза още Демерджиев.

Има изключително увеличение на трафика на камиони по пътища в порядъка на 20 процента годишно - особено между граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" и граничните пунктове по северната граница на страната, добави Демерджиев пред журналисти в Министерския съвет.

Не сме сигурни, че тежкият трафик се дължи само на войната в Украйна. Трайното решаване трябва да обхване всички пътни отсечки от ГКПП "Капитан Андреево" до северната граница - Русе, Видин. Проблемите са набелязани, по тях работят трима заместник-министри - на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството. От вчера камионите се спират на паркинги в страната и се пускат поетапно, за да няма струпвания около Русе и Видин.

Камионите ще се спират вече до Свиленград, досега това се случваше само в Северна България. Ще покрием цялото трасе, от Свиленград до северната граница, за да елиминираме възможността камионите да заобикалят постовете, обеща министърът. Това увеличава сигурността на граничния контрол и в него участват всички заинтересовани институции, включително Националната агенция за приходите и агенция "Митници", като ще предложим трайно решение на проблема със струпване на камиони по границата, посочи министърът./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg