EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първо Общо събрание на „Аутомотив Клъстер България”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо Общо събрание на „Аутомотив Клъстер България”

mail13:15 | 19.10.2012прегледи 609 коментарикоментари 0


Проведе се първото „Общо събрание на Аутомотив Клъстер България” (АКБ). Организацията бе учредена на 10.07.2012 от компаниите Джонсън Контролс Електроникс България ЕООД, иксетик Пловдив ЕООД, Граммер АД, Вюрт Електроник ИБЕ БГ ЕООД, Индустриал Комерс ЕООД, S Media Team, Трукенмюлер и Къмпани България ЕООД и Лешке Дизайн. На Общото събрание бяха приети още 2 нови компании за членове. Това са фирмите Жефко България ЕООД (индустриална и автомобилна логистика) и Хайкад Инфотех ООД (софтуерна инженерингова компания). Изпълнителният директор на Жефко България, г-н Александър Рачински беше избран и за член на борда на директорите. Гласуван бе и докладът на управителния съвет за дейността на клъстера за изминалите месеци и планираните проекти и мероприятия за следващата година.
През септември тази година АКБ участва на международното изложение в Хановер (IAA Nutzfahrzeuge), като беше представен на щандовете на иксетик ГмбХ, Граммер АГ и Вюрт Електроник. Целта на посещението бе популяризиране на дейността на клъстера и на страната ни като дестинация за реализиране на инвестиционни намерения. Посещението е отчетено за успешно поради големия брой проведени срещи и установените контакти, на базата на които продължават преговори за членство в клъстера и за изграждане на производствени мощности.
Централна тема на проведеното събрание бе представеният проектоплан за осъществяване на едно от най-големите събития, които предстоят следващата година в България, а именно провеждането на Международна автомобилна конференция в София (7/8 май 2013). Основните теми на двудневната конференция ще бъдат бъдещите инвестиционни намерения и стратегии на автомобилостроителите и представянето на добрия опит на вече инвестирали компании в страната ни. Организацията вече тече и АКБ може да се похвали с първите лектори от международни компании, потвърдили своето участие в конференцията.
Особено впечатляваща за участниците в Общото събрание на АКБ беше презентацията на проф. Лешке на проекта „e-taxi.bg“, осъществен от студенти на Техническия университет София и с активното участие на проф. Драганов (водещ преподавател по индустриален дизайн и дизайн на транспортни средства, ръководител на проекта от страна на ТУ-София) и на проф. Лешке (ръководител и контактно лице за индустрията). След края на презентацията беше представен прототип на е-такси в мащаб 1:1. Следващият етап на проекта е разработването на движещ се прототип. Целта е да се предложи ново комплексно решение за базирана върху два колесни моста платформа, даваща възможност да се произвежда широка гама от електроавтомобили. Представеният модел в мащаб 1:1 има за цел да покаже възможностите за развойна дейност в Техническия университет София, с включване в разработката от тук нататък и на други интердисциплинарни специалности и факултети, като например Транспортна и подемна техника, Машиностроене, Електро/ Електроника/ Софтуер и др.
Агенция Speed-Press
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg