EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първо качество тютюн – над 8.50 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо качество тютюн – над 8.50 лв.

mail17:30 | 20.11.2013прегледи 1798 коментарикоментари 0


Кампанията за изкупуване на тютюна ще стартира до края на месец ноември, обеща земеделския министър Димитър Греков на среща с тютюнопроизводители в Гоце Делчев. Фирмите-изкупвачи са предложили цени за първо качество на тютюна от над 8,50 лв. за килограм, както и че процентът на неплатимите количества ще бъде по-нисък. "Няма да допуснем продукцията да се изкупува на цена под 7 лева за килограм, защото тази година качеството е много добро", категоричен бе кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Според него хората в Пиринско са произвели близо 6000 тона продукция.
Тютюнопроизводството е изключително важен отрасъл за страната ни и точно поради тази причина заетите в сектора не трябва да имат съмнения за сигурността на отрасъла в периода 2014-2020 година. Това обеща Греков в Харманли на среща, организирана от Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010.
„Голяма част от заетите в сектора нямат друга алтернатива за развитие освен тютюнопроизводството и точно затова МЗХ ще търси и други възможности за стимулиране на отрасъла”, обясни министърът. Той припомни, че заложените средства за тютюнопроизводителите в бюджет 2014 са в размер на 100 млн. лв. Зам.-министър Абазов беше категоричен, че отглеждания в страната тютюн се търси и продава добре и е незаменима суровина за производството на качествени цигари. Той призова тютюнопроизводителите да бъдат по-активни за осигуряване на допълнителна доходност чрез възможностите на Новата програма за развитие на селските райони 2014-2020 година, в която заложените мерки са по-гъвкави и улеснени и по тях могат да участват и тютюнопроизводителите за финансиране на малките стопанства под формата на агроекологични, биологични мерки и подобряване на ландшафта.

Тютюнопроизводителите искат европейско субсидиране за следващия програмен период. Това каза на браншова среща в Първомай председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.
По негови данни от 400 000 тютюнопроизводители в Европа 200 000 живеят и работят в България. Според Филев това е един от секторите в земеделието, чиято суровина се изкупува на 100 процента и 90 на сто е експортно ориентирана. Нашият бранш внася в хазната ежегодно около 2 млрд. лева, подчерта Филев.
Благодарение на промяната на закона преди две години ние либерализирахме пазара и хората вече получават двойно по-висока изкупна цена в сравнение с 2011 година, подчерта браншовият лидер. Затова според него пред тютюнопроизводителите не стои  въпросът за протестни действия, тъй като по думите му решават проблемите си по пътя на диалога.  Филев каза, че в бюджета за 2014 година са заложени 100 млн. лева за национално доплащане, което на този етап ги удовлетворява.
Срещата в Първомай е част от инициативата "Срещи на доверието", която се провежда в отделни региони в цялата страна. В тях освен тютюнопроизводители участват и изкупвачи, представители на Селскостопанска академия и експерти от МЗХ. Целта на срещите е изкупвачите да получат информация за количеството и качеството на тютюна, а производителите за цените и сроковете за изкупуване и изплащане в предстоящия старт на изкупуването на реколта 2013.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg