EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първият монтаж с дрон на светлоотразители за птици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият монтаж с дрон на светлоотразители за птици

mail16:15 | 08.03.2024прегледи 508 коментарикоментари 0


В края на 2023 г. експерти на БДЗП (Българското дружество за защита на птиците) иЕлектроразпределение Юг (част от ЕVN) извършиха монтаж на светлоотразителни маркери  за птици (т. нар. дивертори) по въздушен електропровод 20 kV (киловолта), който беше осъществен за първи път в България с дрон.

Монтажът беше извършен по електроповод на южния бряг на яз. Мандра, разположен в близост до Бургас, част от проекта “Безопасна мрежа за бургаските езера“ (LIFE Safe Grid for Burgas), изпълняван от Електроразпределение Юг в партньорство с БДЗП и съфинансиран от програма LIFE на Европейската съюз. Проектът се реализира в района на 4 зони от мрежата НАТУРА 2000 – Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс Мандра – Пода и Поморийско езеро, над които минава един от най-големите миграционни пътища на птиците в Европа – Via Pontica.

Една от дейностите по проекта предвижда монтаж на 2000 дивертори за птици. Тяхната функция е да правят въздушните проводници видими за птиците, за да се  предотвратяват сблъсъци с надземните електропроводи. Монтажът с дрон е иновативен за България технически способ, разработен от БДЗП, който дава възможност да се монтират дивертори по въздушни проводници, преминаващи над водни площи и други трудно достъпни за наземна техника райони. Планирано е дейностите да се изпълнят в периода 2024–2025 г.

Целта е намаляване на смъртността на птиците, причинена от сблъсък с въздушните проводници, което ще подпомогне опазването на редица застрашени видове, в това число и къдроглавите и розови пеликани, които често загиват при удар с надземни проводници около езерата. Дейностите за обезопасяване на електропроводите за дивите птици в рамките на проекта ще подобрят значително и електрозахранването за района на град Бургас.

От началото на проекта през 2021 г. до момента върху над 1350 стълба в района на Бургас вече са монтирани предпазни изолации за птици. В допълнение през есента на 2023 стартира демонтажът на общо 4 броя въздушни електропровода, които ще бъдат заменени от подземни линии за по-сигурно захранване и опазване на птиците в района на кв. Сарафово (Бургас).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg