EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първият електробус в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият електробус в София

mail06:15 | 19.05.2014прегледи 3362 коментарикоментари 0


 

От 19 май 2014г. отваря врати за пътници нов модерен електробус, съобщи пресцентърът на Столична община.
През последната година общината инвестира близо 200 млн. евро в закупуването на нови превозни средства, с които модернизираме градския транспорт, каза при представяне на електобуса кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й успешно са доставени и въведени в движение 10 метровлака, доставени са 20 трамвая, продължава доставка на 50-те нови тролейбуси, като от тях в движение са 18. Очакваме в края на юли първите 5 нови автобуси от общо 126, каза също кметът Фандъкова. Тези инвестиции са финансирани от оперативните програми „Околна среда” (за метровлаковете, трамваите и автобусите) и „Регионално развитие” (за тролейбусите).
На събитието присъстваха и Техни превъзходителства посланиците на Хърватия Лйерка Алайбек и на Германия Матиас Хьопфнер. Присъстваха и Цвика Цимерман, председател на съвета на директорите на „Чериът моторс“ АД, Саусан Хасон, първи секретар на в Посолството на Държавата Израел.
Новият електробус е предоставен по пилотен проект безплатно в София и ще се движи в продължение на 9 месеца в града по линията на тролейбус №11.
Превозното средство е плод на сътрудничеството между израелско-българската компания „Чериът моторс“ АД и „Хайгър”, Китай, вторият по големина производител на автобуси в Китай.
Електробусът се движи без батерии и може да изминава до 20 км с едно единствено зареждане за няколко минути на крайната спирка при всяка обиколка. Не произвежда преки емисии CO2. Базиран е на съвременната технология, основана на ултракондензатори, което позволява на буса да улавя енергия при спиране.

Електробусът разполага с безплатен wi-fi интернет, климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания. Той може да изминава до 20 км с едно зареждане. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg